OŠ Milana Langa dobitnica Europske oznake kvalitete za 2018. godinu

13. studenoga 2018.
Komentari isključeni
708 Pregleda

Zahvaljujući učiteljici Aleksandri Gudlin Mićić (koja je sa svojim učenicima osmislila i realizirala projekt Ljubav je..) i Osnovna škola Milana Langa našla na listi škola – dobitnica Europske oznake kvalitete za 2018. godinu. Riječ je o međunarodnom e-Twinning projektu, a na popisu se nalazi 1024 projekata iz cijelog svijeta koje su dobile oznaku kvalitete za izvanrendan rad.
Ova je nagrada sjajan poticaj za daljnji rad učiteljici Aleksandri ijoš jedan dokaz i potvrda kvalitete škole u Bregani…

Iz OŠ Milana Langa iz Bregane stiglo nam je još par vijesti!

Land art u školskom vrtu

Pod vodstvom učiteljice Kornelije Turić Dorotić učenici 8.a razreda OŠ Milana Langa u Bregani su s puno volje i mašte odradili povjereni im zadatak. Nakon osnovnih informacija o land artu tj. pejzažnoj umjetnosti i analize fotografija, osmaši su umjesto papira i olovke dobili školski vrt kao mjesto za likovno izražavanje. Što su u 20-ak minuta osmislili i što su koristili za izradu svojih prekrasnih radova, možete vidjeti na fotografijama.

Land art, odnosno earth-art ili pejzažna umjetnost je umjetnički pokret 1970-ih koji izlazi iz galerijskih prostora u prirodu. Osim naglaska na vrijeme i proces, važna značajka land arta je da se ne može shvatiti na osnovu jednog prizora. Land art može sa sobom donijeti i suradnju s prirodnim procesima, kao i preinaku, ili čak protuslovlje prirode, odnosno izraz modernističke želje za vlašću nad prirodom. Dokumentacija djela fotografijom, videom, mapama s crtežima i slično nužna je jer radovi mogu biti veliki, nepokretni, krhki i nerijetko skloni brzom propadanju (npr. instalacije od leda). Dokumentacija se prezentira u galeriji kao samostalno umjetničko djelo.
Iako ga se provodi konstantno od njegovog nastanka, land art bi s punim pravom mogao postati opet vrlo aktualan, uzevši u obzir ekološko stanje planete. Land art je izvrstan način da se svijetu prenese poruka.

U našim se krajevima u land artu ističe magistar kiparstva Nikola Faller, koji je, zajedno s nekolicinom entuzijasta istomišljenika, oformio Land art festival Slama koji se svake godine održava sredinom kolovoza na slamnatim poljima u blizini sela Luga u Baranji.

Radionica keramike – glagoljična slova

Povodom Mjeseca hrvatske knjige (koji obilježavamo svake godine od 15.10. do 15.11.) u OŠ Milana Langa u Bregani organizirana je radionica keramike pod nazivom Glagoljična slova s obzirom na to da je ovogodišnja manifestacija posvećena kulturnoj baštini, s glavnom temom Baš baština, pri čemu je osnovni motiv glagoljica.

Radionicu je organizirala i vodila učiteljica likovne kulture Kornelija Turić Dorotić uz pomoć školske knjižničarke Ivančice Huđek. Na početku radionice knjižničarka je održala kratko predavanje o glagoljici i osvježila učeničko znanje te im otkrila kako su nastajala glagoljična slova, a zatim je učiteljica dala upute učenicima kako raditi s glinom i uspješno modelirati glagoljična slova.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak učenika članova keramičarske skupine te pojedini učenici viših razreda, a pridružila se i literarna skupina pod vodstvom učiteljice Valentine Mahović.

Učenici su zajedno s učiteljicama izrađivali glagoljična slova te su bili zadovoljni idejom radionice, a neki koji su se prvi put susreli s oblikovanjem gline, pokazali su prirodan talent i zanimanje za priključivanje keramičarskoj skupini. Ovim susretom nije postignut krajnji ishod radionice te pozivamo i druge da se priključe završnoj fazi izrade glagoljičnih slova. Učenici su izradili dvadesetak glagoljičnih slova različitih tekstura, a gotovi proizvodi bit će trajno izloženi u školskoj knjižnici.

Knjižničarka Ivančica Huđek

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.