“Jekaši” i “Ferdići” u Makarskoj

13. studenoga 2018.
Komentari isključeni
872 Pregleda

Proteklog je vikenda Hrvatsko pjevačko društva Jeka, zajedno s tamburašima Ferde Livadića, gostovalo je u Makarskoj kod prijateljskog folklornog ansambla Tempet iz Makarske. Održali su zajednički cjelovečernji koncert, a repertoar je činila po jedna glazbena razglednica prigorskog, zagorskog i samoborskog kraja, zatim splet dalmatinskih pjesama, a za sam kraj i splet folklornih pjesama uz pratnju “ferdića” s kojima “jekaši” posljednjih godina nastupaju učestalo. Zborom je ravnao umjetnički voditelj Maksimilijan Borić. Domaćin, Folklorni ansambl Tempet, svoj dio programa bazirao je na dalmatinskim poznatim narodnim napjevima predstavivši time dio svoje bogate baštine zborskog, odnosno klapskog pjevanja.

Sve okupljene u prepunoj glazbenoj školi u Makarskoj, kao i izvođače, primio je i pozdravio zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić koji je istaknuo zadovoljstvo ovom glazbenom suradnjom među društvima istaknuvši kako je grad Makarska ponosan na ovakva gostovanja i događanja koja se rađaju među društvima iz različitih krajeva Lijepe Naše.

Predsjednica Hrvatskog pjevačkog društva Jeka, Gordana Žganjer Naglić, pozdravila je domaćine i publiku predstavivši gostujući zbor te njegovu 145 godina dugu povijest neprekidnog rada kroz zborsko pjevanje, istaknuvši brojne skladatelje koji su upravo za Jeku skladali svoje najpoznatije budnice i skladbe. Također je istaknula kako je rad Jeke dugi niz godina težio upravo očuvanju bogate tradicije, tradicijskih pjesama i običaja, samoborskog i svih drugih hrvatskih krajeva. Još je naglasila da je zadaća svih koji na bilo koji način djeluju u kulturi, neprekidno raditi na tom očuvanju te prenositi nasljeđe našim mladim naraštajima. Uz zahvalu domaćinu istakla je da se gostovanjem Jeke u Makarskoj želi otvoriti vrata budućim suradnjama između društava, ali i svih ostalih koji djeluju u kulturi.

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka u Makarskoj je predstavilo i svoje nove tunike za nastupe, koje su upotpunjene obaveznim kralužom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.