Gavranovi na sceni samoborske knjižnice

9. studenoga 2018.
Komentari isključeni
762 Pregleda

Sinoćnji gosti Gradske knjižnice Samobor, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, bili su hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran i njegova supruga, hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica, Mladena Gavran. U prvih pola sata predstavljanja Miro Gavran je govorio o svojoj knjizi “Nekoliko ptica i jedno nebo”. Riječ je o dvije priče iz različitog vremena, koje je autor s puno emocija romansirao i preko njih povezao svoju rodnu Slavoniju i Bosnu i Hercegovinu, ali s univerzalnom humanom porukom.

U središtu zbivanja ovog Gavranovog romana je fra Didak Buntić koji je u vrijeme Prvog svjetskoga rata, kada je velika suša harala Hercegovinom i mnogi umirali od gladi, pokrenuo akciju spašavanja djece tako što ih je, vlakom iz Mostara, preselio u Slavoniju i Srijem. Na taj način udomio ih je u obiteljima koje su pokazale svoju humanost u teškim vremenima i od sigurne je smrti spasio 15-ak tisuća djevojčica i dječaka. U paralelnoj priči, koja se zbiva 70 godina kasnije u Novoj Gradiški i u Zagrebu, opisana je još jedna ljubavna priča, čak emotivnija i sugestivnija i na neobičan način povezana s onom koja se dogodila početkom prošlog stoljeća i biografijom fra Didaka Buntića. Junaci te Gavranove priče su mladić i djevojka, koji vlakom iz Vinkovaca i Nove Gradiške dolaze u Zagreb na studij. Mladić iz te priče, tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća, počinje gubiti tlo pod nogama i sumnjati u ispravnost vlastitih odluka u trenutku kad mu se, u istraživanju obiteljskih korijena i zaljubljivanju u dvije djevojke, snovi i stvarnost isprepletu.

Nakon predstavljanja romana “Nekoliko ptica i jedno nebo”, Miro Gavran se osvrnuo na svojih 15 komedija sabranih u knjizi “Odabrane komedije”. Naveo je da je u njima čak i predvidio mnoga suvremena događanja današnjice prije negoli se to stvarno dogodilo. Te Gavranove komedije bave se, naime, poslovnim i privatnim, najčešće ljubavnim i bračnim životom suvremenih likova, koji se među čitateljima lako prepoznaju.

Mladena Gavran potom je interpretirala dva lika iz jedne od tih komedija, monodrame “Najluđa predstava na svijetu” i dobro nasmijala okupljenu publiku.

Druženje s Gavranovima, koje je uvodno predstavila ravnateljica Knjižnice Mirjana Dimnjaković, nastavljeno je u dijalogu sa Samoborcima, među kojima su prevladavali naši prosvjetari.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.