Kako prevladati mucanje?

7. studenoga 2018.
Komentari isključeni
921 Pregleda

Što je mucanje, kada zatražiti stručnu pomoć i kako pomoći djetetu da prevlada mucanje pojasnila je jučer tijekom predavanja u POP UP kinu dr.sc. logopedinja Suzana Jelčić Jakšić.

S kojim se poteškoćama susreću osobe koje mucaju ova stručnjakinja jako dobro zna jer od pete godine muca, no uspješno je savladala taj neurorazvojni poremećaj kojim se kao logopedinja bavi već više od 30 godina.

“Mucanje se sa mnom bavilo od moje pete godine, a onda sam se prije mature počela baviti mucanjem i bavim se time do danas, tako da sam ga upoznala s jedne i druge strane” – kaže mr. sc. Suzana Jelčić Jakšić, koja je dodiplomsko i poslijediplomsko obrazovanje stekla na Odsjeku za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kliničkom praksom i edukacijom u SAD-a i Velikoj Britaniji specijalizirala se za poremećaje fluentnosti govora – osobito za mucanje.

Dugi niz godina radi kao logoped Klinike za dječje bolesti Zagreb provodi dijagnostiku i terapiju djece i adolescenata s najrazličitijim teškoćama u komunikaciji. Više od dvadeset godina mentor je kliničke nastave i prakse studentima logopedije matičnog fakulteta, a posljednjih desetak godina sudjeluje i u poslijediplomskoj nastavi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Utemeljila je Hrvatsku udrugu za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” i “Logopedski centar” koji pruža privatne logopedske usluge i organizira stručne edukacije.

“Mucanje nije psihološki već neurorazvojni poremećaj. Dugo se mucanje smatralo poremećajem koji se javlja kod nesigurne, neurotične i nervozne djece ili su im takvi roditelji, no danas znanost mucenje definira kao neurorazvojni poremećaj koji se javlja zbog drukčije strukture mozga takve djece do koje dolazi nasljedno ili stečeno, i onda se u određenim okolnostima i određenom trenutku nešto poklopi i rezultira netečnim govorom. Mucanje se javlja u dobi između druge i četvrte godine djetetovog života i češće se javlja kod dječaka. Može prestati u roku od godinu dana, no može se razviti i u kronično mucanje pa je poželjno javiti se logopedu koji će savjetovati roditelje na što obratiti pažnju i što poduzeti da se djetetu pomogne. O mucanju treba razgovarati, a ne ga skrivati “– savjetuje dr.sc. logopedinja Suzana Jelčić Jakšić.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji “Kap znanja” u četvtak, 8. studenog, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.