Povećava se broj zaposlenih u privatnom sektoru

2. studenoga 2018.
Komentari isključeni
840 Pregleda

Slijedom iznimnog interesa, u ovoj godini Grad Samobor utrošio je sva sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, što dovoljno govori i o učinku ove mjere. Stoga ovim putem gradska uprava obavještava građane kako se s isplatom sredstava za potporu zapošljavanju nastavlja u 2019. godini kada će proračunom biti osigurana više novca nego ove godine. U 2018. godini dodijeljeno je ukupno 264 tisuće kuna potpora novim zapošljavanjima na području grada Samobora. Uz oporavak privatnog sektora, ova je mjera zasigurno pridonijela tome da se broj nezaposlenih u Samoboru kontinuirano smanjuje, pa je u rujnu ove godine iznosio 806 osoba, dok su u istom razdoblju prošle godine registrirane 953 nezaposlene osobe. Uz to, Samobor bilježi i porast broja stanovnika. Povećan je i broj obrta, u lipnju ove iznosio je 806, a lani u isto vrijeme 772, pa danas govorimo o više otvorenih nego zatvorenih obrta, kao i o većem broju trgovačkih društava.

Za mjere ulaganja u gospodarstvo izdvaja se više od 800 tisuća kuna godišnje u potporama, a najznačajnije su potpore kapitalnim ulaganjima gospodarstvenika iz proizvodnog sektora te novim (samo)zapošljavanjima u privatnom sektoru, subvencije tradicionalnim i umjetničkim obrtima, programima novih tehnologija i inovacija, mjere potpunog oslobađanja proizvodnih gospodarskih subjekata od plaćanja komunalnog doprinosa.

Za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru u 2019. godini planirano 300 tisuća kuna, a što će se sukladno eventualnom povećanom broju zahtjeva tijekom godine te proračunskim mogućnostima i uvećati. Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Visina potpore ovisi o tome obavlja li gospodarski subjekt proizvodnu ili uslužnu djelatnost, odnosno je li novozaposlena osoba mlađa ili starija od 30 godina. Potpore iznose od 4 tisuće do 6 tisuća kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5 do 7 tisuća kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe, a svi detalji dodjele potpora zapošljavanju za 2019. godinu kao i javni poziv za dodjelu potpora, koji kreće u proljeće iduće godine, bit će uskoro dostupni na www.samobor.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.