Zlatni samoborski olimpijac Vladimir Šujster

Predstavljanje knjige o povijesti rukometa u Samoboru

25. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.222 Pregleda

Monografija autora dr. Mile Plazonića „60 GODINA RUKOMETA U SAMOBORU (1957. – 2017.) – Prinos povijesti sporta u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji“, u nakladi izdavačke kuće „Meridijani“, biti svečano predstavljena u Samoboru u ponedjeljak 29. listopada u 19 sati, u prostorima Centra za mlade – BUNKER, u Ulici Savke Dabčević Kučar 8 (bivša vojarna). Uz autora govorit će urednica knjige prof. Petra Somek i ugledni gosti iz Zagrebačke županije, gradova Samobora i Svete Nedelje, te Hrvatskog rukometnog saveza, Rukometnog saveza Zagrebačke županije kao i zaslužni sportaši.

U knjizi je temeljito prikazana povijest i značenje rukometnog sporta u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji od 1957. do 2017. godine, a taj povijesni rukometni mozaik dug 60 godina izradio je veliki zaljubljenik u rukomet – dr. med. vet. Mile Plazonić.

U knjizi je objavljeno oko 500 fotografija, navedeno je nekoliko tisuća rezultata raznih rukometnih utakmica, oko 2500 imena igrača i sportskih djelatnika uz navođenje svih 46 registriranih klubova koji su od 1957. do 2017. djelovali ili još djeluju u samoborskom kraju.

Šezdeset godina je puno vremena, a baš prije toliko godina osnovani su prvi rukometni klubovi u Samoboru kojih je do sada bilo 30-ak. Neki su trajali pola sezone, neki tek nekoliko godina, neki nešto duže, a poneki traju još i danas. Nakon prvih koraka rukomet je u samoborskoj općini postao, uz nogomet, najmasovniji sport zahvaljujući kojem su mnogi proglašeni najboljim sportašima ili sportašicama određenih godina, a brojnim sportskim djelatnicima i entuzijastima pripala su razna priznanja.

Sport u Samoboru do sada je opisan u nekoliko knjiga no ovo je prva knjiga o rukometu na području sadašnjih gradova Samobora i Svete Nedelje koji su do 1992. godine dijelili jednu Općinu Samobor. Sport je u Samoboru uvijek osiguravao velike predstave, a rukomet je na njima igrao jednu od najvećih uloga.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.