Najnovije
Pola milijuna kuna za gradske uskrsnice (20. veljače 2020. 09:17)
Sve je spremno za Srakotrk! (20. veljače 2020. 08:45)
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)

Glazba i književnost za mlade

24. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.150 Pregleda

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je 17. listopada u prostoru Turističko-informativnog centra Svete Nedelje program pod nazivom “Glazba i književnost za mlade”. Na početku je nastupio mladi svetonedeljski klarinetist Antonio Uremović, student prve godine klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz glasovir je bila pijanistica-korepetitorica Željka Vojvoda, profesorica iz Glazbene škole Samobor, a zajedno su odsvirali prvi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u f-molu Carla Marie von Webera. Istančan senzibilitet za komorno muziciranje i suptilno građenje glazbene fraze odlike su zbog kojih se nadamo da ćemo ovaj duo uskoro slušati i u okviru cjelovečernjeg koncerta.

Nakon glazbenog uvoda program je nastavljen predavanjem pod nazivom “Koncertni bonton” koje je održala profesorica i glazbena pedagoginja Denis Vasilj. Vrlo zanimljivo, interaktivno predavanje, popraćeno audio i video ulomcima oduševilo je najmlađu publiku, ali i onu nešto stariju. Tako su svi prisutni mogli naučiti brojna pravila koncertnog bontona, kako se treba ponašati na koncertu klasične glazbe, a također su saznali od čega se sastoji orkestar, koje su uloge solista i dirigenta te kako se ponaša publika.

Posljednji dio programa, onaj književni, obuhvaćao je predstavljanje romana za mlade pod nazivom “Tamna strana čokolade” spisateljice Dubravke Mićunović, koji je u ožujku ove godine objavljen u okviru izdavačke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a potpora ovoj publikaciji stigla je i od Ministarstva kulture koje je otkupilo 150 primjeraka za knjižnice diljem Hrvatske. Ovim se izdanjem Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pridružio implementaciji Nacionalne strategije poticanja čitanja naročito kod djece i mladih. U ime izdavača prisutnima se riječima zahvale autorici obratio predsjednik Ogranka Ervin Škacan istaknuvši da mu svaka nova knjiga u izdanju Ogranka donosi iznimnu radost, posebno kada je namijenjena mladima. Predsjednik Škacan priredio je za ovu prigodu i učenike 6. d razreda Osnovne škole Sveta Nedelja, koji su publici približili ovaj književni tekst odličnim čitanjem nekoliko odabranih ulomaka. Nazočnima je temu i konačan oblik romana predstavila urednica Martina Mičija Palić, a o svome je romanu govorila spisateljica Dubravka Mićunović na vrlo karizmatičan i dojmljiv način, uz sudjelovanje mlade publike, koja je na upite autorice odgovarala vrlo maštovito. Oduševljenje i interes koje je ovaj program pobudio upravo kod najmlađe publike pokazuju nam da je rad s mladima izuzetno značajan te svakako neophodan i u ovom obliku.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.