Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Odred izviđača Okić pošumljavao okolicu Splita

23. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.652 Pregleda

Proteklog vikenda 46 članova Odreda izviđača Okić otputovalo je u Split na Boranku – najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije.

Subotu su proveli u Splitu, upoznavši se s ljepotama grada u kojem dio članova nikad nije bio. Prva postaja bila je Tvrđava Klis, većini poznata kao mjesto najvećih sukoba Uskoka i Turaka u 16. stoljeću. Mlađim generacijama ona je poznatija kao jedna od lokacija snimanja poznate serije “Igra prijestolja”.

Poslije ručka posjetili su stadion Poljud, gdje su imali priliku prošetati oko terena, razgledati trofejne sobe i fotografirati se u sobi za press konferencije na mjestima koja su tijekom intervjua rezervirana za trenere i igrače. No, posjet Poljudskoj ljepotici neki će članovi najviše pamtiti po tome što su tamo napokon položili izviđački Zavjet i dobili maramu Odreda. Bilo je to iznenađenje koje su im pripremili odrasli članovi u suradnji s Hrvatskim nogometnim klubom Hajduk.

Večer je bila posvećena upoznavanju Splita kroz zanimljivu noćnu igru, kojoj je cilj, između ostaloga, bio i komunikacija s lokalnim stanovništvom ne bi li došli do odgovora vezanih uz povijest Grada, običaje i slično.

U nedjelju su se, zajedno s izviđačkim prijateljima iz Velike Gorice, ali i vaterpolistima Mornara te učenicima i profesorima američke međunarodne škole u Zagrebu, uputili do zvjezdarnice Zvjezdano selo Mosor, gdje su ih dočekali organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske te Splitskog skautskog zbora. Iako vremenski uvjeti nisu bili idealni za sadnju, nisu se obazirali na kišu i buru te su uspješno u stvarnosti posadili sva drvca koja su članovi Odreda, kao i njihovi prijatelji iz Osnovne škole Mihaela Šiloboda, postavili u virtualnu šumu. Naime, krajem rujna, u povodu Svjetskog dana čistih planina, u školi je organizirana velika akcija kao potpora Boranki, tijekom koje su se skupljale donacije za sadnju stabala te crtala mnogobrojna vesela drvca koja su izviđači postavljali u virtualnu šumu na stranici www.boranka.hr.

Mladi izviđači Okića vjeruju kako će se posađene mladice uhvatiti te kako će jednog dana na tom mjestu rasti predivna borova šuma.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.