Muzičke razglednice sudarile klasiku i folklornu glazbu

23. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.240 Pregleda

Zanimljiv sudar klasike i tamburaške, odnosno folklorne glazbe te proslavljenih autora i mladih glazbenih snaga predstavili su okupljenima u samoborskom Centru za mlade Narodni orkestar FA Mladost i Tamburaški ansambl Odsjeka za novu glazbu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Riječ je bila o Muzičkim razglednicama, koncertu koji je nastavk glazbene priče započete prošle godine prvim nastupom Narodnog orkestra u kojem su se “mladostaši” pod vodstvom Frana Pogrmilovića predstavili Folklornim razglednicama.

Ove godine odlučili su napraviti novi iskorak pa su, osim autorskim skladbama i obradama svog mladog dirigenta, odlučili ugostiti i kolege iz Osijeka pod ravnanjem Tihomira Ranogajca, koji gaje jednaku ljubav prema folklornom izričaju, ali ovaj put uglavnom kroz aranžmane klasičnih skladbi prilagođenih tamburi.

Na repertoaru su se tako u ponedjeljak, 22. listopada u ispunjenom Bunkeru, između ostalih našli Dvorakova Serenada, Arapski ples iz Orešara Pjotra Iljiča Čajkovskog i Ruski ples iz Petruške Igora Stravinskog, uz autorske skladbe Frana Pogrmilovića kao što su Fantazija, Dve vode i Igrica. Svoje različite zvučne slike, jer Osječani su isključivo tamburaši, dok je Narodni orkestar upotpunjen je i klarinetima, violinama, violom i violončelom, dva su ansambla u konačnici i spojila na kraju još jednog zanimljivog koncertnog druženja u Samoboru za kojeg je nadati se da će postati nova gradska koncertna tradicija.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.