Europska bronca za Katarinu Luciju Vuković u Malagi

23. listopada 2018.
Komentari isključeni
718 Pregleda

Katarina Lucija Vuković, članica samoborskog Profectusa, nastupila je proteklog vikenda u španjolskoj Malagi na posljednjem ovosezonskom Europskom seniorskom kupu u judo i u kategoriji seniorki preko 78 kilograma osvojila brončanu medalju. Natjecanje je okupilo 316 natjecatelja iz 30 zemalja s 4 kontinenta.

Katarina je, kao nositeljica, u prvom kolu bila slobodna, a u drugom joj je protivnica bila domaća natjecateljica Alvarez, daleko iskusnija, 27-godišnja bivša prvakinja Europe u uzrastu U23 i višestruka prvakinja Španjolske u svim uzrastima. Vrlo snažna Španjolka uspjela je Katarinu spustiti u parter i u drugom pokušaju okrenuti na leđa u zahvat iz kojeg nije bilo izlaza. Nakon tog poraza Katarina nastavlja borbu u repasažu, a prva protivnica joj je bila Mađarica Farkas. U početku borbe Mađarica je povela, ali ubrzo Katarina izjednačuje i u nastavku rutinirano prisiljava protivnicu na tri kazne i konačnu diskvalifikaciju. U sljedećoj borbi protiv Španjolke Ferrer, Katarina je čekala pogrešku i dočekala je nakon nešto više od minute borbe. Španjolka je krenula u napad, Katarina kontrirala i borbu završila gušenjem. Borba za broncu je bila jedna od najbitnijih u ovoj sezoni, a protivnica joj je bila Miočić iz splitskih Pujanki, izravna konkurentica za mjesto u hrvatskoj reprezentaciji do 23 godine. Borba za Katarinu nije dobro počela jer je Miočić ruši nožnom tehnikom, ali je ne uspijeva zadržati u zahvatu držanja. U nastavku Katarina dobrom kontrom izjednačuje rezultat, zatim neprestanim napadima, dobrim gardom i kontrolom prisiljava protivnicu na tri kazne i diskvalifikaciju.

Ovim natjecanjem je završena serija od 9 europskih seniorskih kupova koja je započela u ožujku. Katarini Luciji Vuković je zamalo izmaknula medalja u travnju u Dubrovniku, ali je dobru formu potvrdila srebrom u Beogradu i broncom u Bratislavi. Broncom na ovom finalnom turniru Katarina je skupila ukupno 118 bodova i stigla na 4. mjesto europske seniorske rang liste. Za europsku listu se računaju bodovi dvije sezone, a u prošloj Katarina nije nastupala, pa nema ni bodova. Kada bi se gledala samo ova sezona, stvari bi izgledale još i bolje jer bi Katarina bila na 2. mjestu.

Ovom broncom i pobjedom protiv Miočić, Katarina je potvrdila mjesto u hrvatskoj reprezentaciji za nastup na Europskom prvenstvu za natjecatelje do 23 godine koje se početkom studenog održava u Mađarskoj.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.