Samobore sretan ti 776. rođendan!

20. listopada 2018.
Komentari isključeni
708 Pregleda

Sretan vam DAN GRADA! NAŠ SAMOBOR SLAVI 776. ROĐENDAN, a proslavu je jutros budnicom najavila GRADSKA GLAZBA SAMOBOR! Pod vodstvom Roberta Polgara mladi i vrsni glazbenici svirajući su prodefilitali gradskim ulicama i Trgom kralja Tomislava te razbudili građane i razveselili sve koji su ih sreli.

U 9 sati i 30 minuta u Parku domovinske zahvalnosti bit će odana počast našim braniteljima, a u 10 sati ulicama grada prodefilirat će povijesne postrojbe Hrvatske vojske. koje u goste dolaze Samoborskoj narodnoj gardi koja slavi 170 godina od osnivanja. Zbog mimihoda koji počinje u 10 sati na snazi će biti privremena regulacija prometa pa se do 10:30 sati neće se moći voziti Perkovčevom ulicom – od Trga kralja Tomislava do Ulice Ferka Ivanščaka, pa Ivanščakovom, prolaziti Šetalištem uz mlinove te dalje Ulicom Mirka Kleščića do središnjeg nam trga.

Središnji dio proslave Dana grada bit će svečana sjednica Gradskog vijeća uz dodjelu nagrada zaslužnim Samoborcima, koja će se u 11 sati održati u novouređenoj dvorani samoborskog kina.

Od događanja za građane i posjetitelje izdvojit ćemo Festival kotlovine tijekom kojeg će se danas u pripremi te domaće gastro delicije u Kleščićevoj ulici natjecati mjesni odbori i gradske četvrti, a sutra vatrogasci. Degustacija kotlovine bit će moguća od 11 sati, odnosno nakon završetka ocjenjivanja. Istovremeno će na Trgu Matice hrvatske samoborski gljivari prirediti izložbu gljiva i gljivarski kotlić, a vinogradari i vinari u Brenti degustaciju vina. Plac pod cirkvom s domaćim povrćem, voćem i mliječnim proizvodima priređuju članice Udruge Etno fletno, a podaja počinje u 12 sati i 30 minuta.

Dječji program na središnjem trgu odvijat će se od 11 do 13 sati.

U novouređenom kinu danas su od 17 i od 19 sati na programu besplatne filmske projekcije, a sutra će se filmski program u kinu nastaviti maratonom na novom platnu i uz novo ozvučenje, a ulaznice za sve projekcije iznosit će simboličnih 10 kuna.

Večeras od 21 sat na Trg kralja Tomislava dolaze Jinxi, a rođendanski vatromet u 22 sata i 30 minuta priredit će Mirnovec Pirotehnika. Zbog toga će od 20.30 do 23 sata i 30 minuta,prometovanje biti zabranjeno za sva vozila na Trgu kralja Tomislava, dijelu Perkovčeve ulice i Ulice svete Ane te u Jurjevskoj ulici.
Obilježavanju Dana grada pridružuje se i gradska Udruga likovnih umjetnika koji će danas prijepodne ispred Samoborskog muzeja pokazati kako se pali raku keramika.
Radionica počinje u 10 sati, a i potrajat će dok bude dana, a postoji i mogućnost da će se nastaviti u nedjelju, ovismo o vremenskim uvjetima.

Podsjećamo da je parkiranje danas besplatno u cijelom gradu, osim na Sajmištu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.