O velikom i skromnom Zdenku Tenku na stranicama knjižice u Knjižnici

20. listopada 2018.
Komentari isključeni
859 Pregleda

U Gradskoj knjižnici Samobor u četvrtak, 18. listopada nastavljen je program vezan uz obilježavanje Dana grada, a ovaj put odala se počast jednom od naših sugrađana koji su Samobor učinili ovakvim kakav je, u onom najpozitivnije smislu. Riječ je o Zdenku Tenku, koji je među prijateljima bio poznat i kao Štreka, a koji je pola stoljeća marljivo radio u gotovo svim društvenim sferama našeg grada, ustrajno ga čineći boljim.
Dio Samoboraca pamti ga iz sportskih, posebno nogometnih voda, dio kao djelatnika u obrazovanju i kulturi, a najveći dio kao pravog gospodina i velikog čovjeka. Ne čudi stoga što je Odjel za odrasle bio ispunjen kako bi se vidjelo na koji je način sažet bogat Tenkov život u 30-ak stranica knjižice iz takozvane Biblioteke Facebook profila. Kako je objasnila knjižničarka Draženka Robotić, biblioteka je proizašla iz činjenice da se svaka Zavičajna zbirka pojedine knjižnice razlikuje upravo po materijalima o lokalnim ljudima i događajima koje je danas potrebno prilagoditi modernijim vremenima, dakle, sažeto i dostupno on-line, pa je zato Zdenku Tenku otvoren i facebook profil.

O životu Zdenka Tenka govorio je Jozo Grubeša, koji je na početku zahvalio Knjižici i Draženki Robotić te kćeri Zdenka Tenka Vidi Milek, kao i Miranu Šabiću na pripremi knjižice kojom je obilježena 10. godišnjica smrti ovog samoborskog velikana.
Potom je prošao kroz brojne poveznice s djelovanjem ovog učitelja, nogometnog zaljubljenika i dugogodišnjeg ravnatelja Narodnog sveučilišta Samobor kojeg je krasila izuzetna marljivost, ali i urođena skromnost. Bez obzira na nju, Tenk je za svoj rad primio čak 17 priznanja, a između ostalog je i dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Samobora.
Kako je rekao Grubeša, Tenk je od početka sebe vidio u prosvjeti i obrazovanju pa je nakon povratka u Samobor, 1948. godine radio kao učitelj u Drežniku, Rudama i u Samoboru. Uključio se u sve moguće aktivnosti svog grada pa se bavio atletikom i skijaškim trčanjem, a bio je dugo godina vezan uz Nogometni klub Samobor. Godinama je radio u nekadašnjem Narodnom sveučilištu, a današnjem Pučkom učilištu, pomogao je osnivanju i radu samoborske Matice, pokrenuo niz kulturnih i obrazovnih inicijativa, a jedan je od inicijatora i osnivanja Radio Samobora.

Uz nešto anegdota iz obiteljskog života večer posvećena Zdenku Tenku zaokružena je i glazbom uz nastup Marije Crljen i Borne Dekanića, učenika gitare u Glazbenoj školi Ferdo Livadić kod profesorice Ivane Trogrlić. Na kraju je uz puno emocija na zanimljivoj večeri zahvalila Vida Milek, a spomenimo još da je okupljene prvo pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, dok je dopredsjednica Vijeća Maja Gračanin sve je pozvala da se priključe proslavi Dana grada.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.