Građani Samobora najzaslužniji su što je Samobor jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova!

20. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.095 Pregleda

U novouređenoj dvorani kina koja se nalazi u zgradi Hrvatskog doma, a u koju je uloženo više od 6 milijuna kuna, danas je povodom Dana Grada Samobora održana svečana sjednica Grada Samobora. Bila je to prilika da se gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Samobora, Krešom Beljakom podsjeti na sve važne projekte realizirane u protekloj godini te da sve ono što rade pokažu brojnim gostima i uzvanicima iz društvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života Grada Samobora, Zagrebačke županije i Hrvatske.

Sjednici su nazočili bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, izaslanik hrvatskog premijera, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednica GLAS-a i Hrvatske stranke umirovljenika Anka Mrak – Taritaš, zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, saborski zastupnik Željko Lenart, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, županijski vijećnici te predstavnici brojnih hrvatskih gradova i općina kao i predstavnici gradova prijatelja Grada Samobora, Wirgesa, Parabiaga te Starog Grada na Hvaru i brojni drugi gosti.

Nakon što su svi okupljeni pogledali kratki film koji je podsjetnik na to kako je prije izgledalo samoborsko kino te svjedoči o tome koliko je taj prostor važan Samoborcima, sve nazočne uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić. Izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava u novouređenom kinu koje je za Samoborce vrlo važno mjesto, jer to je prostor koji svjedoči o kulturnom životu Samoboora, u kojem se održavaju brojna kulturna događanja te prostor bogate povijesti Samobora.

Samobor kao i njegovi građani oduvijek su prednjačili pred drugima pa mi je drago što samoborski gradski vijećnici složno donose odluke od interesa grada Samobora. Tako su donesene odluke da se uredi kino, dogradi vrtić u Bregani, urede gradske prometnice i uvede nova prometna regulacija zbog veće sigurnosti djece, da se školarcima osiguraju besplatni udžbenici i mnoge druge – naglasio je Miran Šoić te izrazio želju da se i u buduće složno donose odluke važne za dobrobit grada i realizaciju projekata kao što su nastavak projekta LED rasvjete, Mali tehnopolis, gradnja bazena itd.

“I dalje ćemo se truditi raditi što više i bolje kako bismo zadržali visoko podignutu ljestvicu i bili primjer drugima” – zaključio je Miran Šoić te svima čestitao Dan Grada Samobora.

Sve goste i uzvanike srdačno je pozdravio i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak također izrazivši zadovoljstvo što se sjednica održava u zgradi Hrvatskog doma i uređenom kinu o čemu su sanjale brojne generacije Samoboraca. Zahvalio je svima koji su zaslužni za obnovu samoborkog kina, prije svega ravnateljici POU Samobor, Jeleni Vojvodi.

“Samobor je po svim pokazateljima jedan od najrazvijenijih i najuspješnijih gradova Hrvatske, a rezultat je to tradicije, dugogodišnjeg rada i truda svih stanovnika odnosno svih onih koji svojim radom doprinose boljitku naše sredine , a po najmanje je to zasluga politke i političara. Samoborski obrtnici, gospodarstvenici i svi Samoborci i Samoborke koji su uspjeli i u kriznim vremenima sačuvati razinu na kojoj Samobor jest i na kojoj će u budućnosti biti” – rekao je gradonačelnik Beljak.

Istaknuo je i kako je Samboor jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti padom nezaposlenosti, porastom broja stanovnika te da se Samobor kontinuirano dokazuje kao idelano mjesto za život , a tome u prilog idu ulaganje u vrtiće te to što je jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj, a pohvaliti se može i da je jedna od najboljih destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma.

Obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima možemo zahvaliti što smo drugi grad u Hrvatskoj po poticanju gospodarskog razvoja – naglasio je Beljak te dodao da broj obrta i poduzeća raste te da će Grad i dalje poticati njihov razvoj, a novi će zamag gospodarstvu dati i uređenje Malog tehnopolisa.

Pohvalio se gradonačelnik i da je Grad iz EU fondova za 5 projekata izvukao preko 105 milijuna kuna te naglasio kako većinu projekata Samobor realizira bez tuđih pomoći pa je zahvalio rijetkim pojedincima koji su pomogli Samoboru, a to su nekadašnji ministar Mihael Zmajlović, zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankiću te Samoborac Nikica Burić – Čokot čijom je zaslugom nekadašnja vojarna dana Gradu, a što je podržala i tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Gradonačelnik Beljak podsjetio je što je sve uređeno na području vojarne od Centra za mlade, vrtića, a izrazio je i nadu da će resorno ministarstvo odobriti Gradu da uredi još jedinu preostalu neuređenu zgradu na području nekadašnje vojarne, a za potrebe Osnovne škole Bogumila Tonija.

Čestitao je gradonačelnik svima Dan grada po 10. put naglasivši da je Samobor treći grad po kvaliteti života u Hrvatskoj te još jednom naglasio da je to zasluga svih građana Samobora koji žive i rade u Samoboru, a ne politike te je najavio nove projekte poput izradu projektne dokumentacije za gradnju novih bazena, ali i uređenje postojećih bazena na Vugrinščaku. Na kraju je zahvalio na svemu što čine njegovi zamjenici Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec te predsjedniku Gradskog vijeća kao i svima koji rade u gradskoj upravi.

“Zajednički ćemo i dalje raditi na dobrobiti Samobora zahvaljujući povjerenju koje su nam Samoborci dali tri puta na izborima i siguran sam da ćemo dati sve od sebe kako bismo to povjerenje i dalje opravdavali te zadovoljili visoke standarde koje nam građani nameću ” – rekao je gradonačelnik Beljak podsjetivši da je Samobor nedavno dobio veliko priznanje i to temeljem brojnih kriterija koji su se ocjenjivali, a to je da je Samboor treći grad po kvaliteti života u Hrvatskoj. “Za to su zaslužni svi koji žive i rade u Samoboru, a po najmanje gradska uprava” – naglasio je na kraju svog govora gradonačelnik Krešo Beljak.

Sva navedeno potkrijepljeno je kratkim filmom koji svjedoči o realiziranim projektima, a nakon projekcije prisutnima su se obratili i gosti.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić poželio je Samoboru, za koji kaže da je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj da i dalje bude u uzlaznoj putanji i da bude još uspješniji. Najavio vrijedan projekt Hrvatskih voda, a u kojem sudjeluje grad Zaprešić, a plan je da se uključi i Samobor te iz EU fondova dobije 250 milijuna kuna. Ta bi sredstva bila uložena u izradu i rekonstrukciju sanacije sustava odvodnje i u priključenje sustava na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zaprešića.

Dan grada su građanima Samobora čestitali i na svemu učinjenom gradskoj upravi na čelu s Krešom Beljakom uputili riječi hvale zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, u ime hrvatskog premijera zaprešički gradonačelnik Željko Turk te naposljetku bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji oduvijek rado dolazi u Samobor.

DODIJELJENA JAVNA PRIZNANJA GRADA SAMOBORA

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela javnih priznanja Grada Samobora. Nagrade Grada Samobora su zaslužili Josip Lebegner, Mario Vlahović, Pavao Jozić, Gradska glazba Samobor te Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike tj. mladi inovatori – tvorci 3D znanstvene podmornice koja je osvojila brojne medalje diljem svijeta, Martin Sokolović, Josip oroz i Lovro Stipanović i njihov mentor Ivan Vlainić.

U ime svih nagrađenih zahvalio je Martin Sokolović rekavši da su do sada osvojili brojne medalje na domaćim i svjetskim natjecanjima, ali da im je najdraža nagrada Grada u kojem žive.

Posthumno je Nagradom za životno djelo nagrađen prof. dr. sc. Andrija Georgijević koji je dugi niz godina liječio, operirao i nesebično pomagao brojne građane Samobora i šire okolice i cijeli svoj život bio je u službi čovječnosti. Preminuo je 8. listopada ove godine u 89. godini života pa su nagradu preuzele i Gradu zahvalile njegova kćer Andrea i unuka Alma.

Plakete grada Samobora dobili su: Zdravko Dumbović, Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, Milan Jelenić – Srna, Vesna Jelinčić, Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Silva Lamot, Božidar Laušin, Franjo Razum i Judo club Profectus.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća uveličala je Samoborska narodna garda te glazbenim i scenskim izvedbama bariton Miroslav Živković , mladi saksofonist Jan Tominić u pratnji profesorice Željke Vojvode te članovi amaterskog kazališta PAX-ići koji su izveli isječke iz poznatog mjuzikla “Chicago” , a koji će premijerno u novoj dvorani kina izvesti 29. listopada. Svojim su izvedbama oduševili sve prisutne koji su ih nagradili gromoglasnim pljeskom.

Program današnje svečanosti vješto je vodio Mislav Maroević.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.