Dubrava Samoborska prva u kotlovini, uz dobro raspoloženje u cijelom gradu

20. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.182 Pregleda

Pobjednik ovogodišnjeg Festivala samoborske kotlovine u konkurenciji natjecateljskih ekipa iz mjesnih odbora i gradskih četvrti, Mjesni je odbor Dubrava Samoborska čiju je kotlovinu stručna komisija ocijenila s najviše bodova, 265. Drugo mjesto, s osvojenih 255 bodova, pripalo je Mjesnom odboru Kladje, a treći je, s 254 boda, Mjesni odbor Farkaševec.

Kako je, nakon dodjele nagrada, rekao predsjednik ocjenjivačkog suda Milinko Perković, iz godine u godinu sve je teže odabrati najboljeg u pripremi kotlovine jer svake godine svi sudionici prihvate sve primjedbe i poboljšaju svoj kuharski rad, pa se tako i danas između prvih pet plasiranih ekipa, svaka lako mogla naći na prvom mjestu. No – naglašava Perković – ne ocjenjuje se samo izgled i okus kotlovine, već još nekoliko parametara po čemu se ovaj festival i razlikuje od sličnih u okruženju. To su tehnička izvedba u pripremi, urednost tanjura i kuhara i vanjski ukupni dojam. Uz Milinka Perkovića samoborsku kotlovinu su procjenjivali i Dario Lide i Krunoslav Znika. a na svoje su došli i brojni građani koji su se u prepunoj Kleščićevoj ulici uspjeli izboriti za svoj komad kotlovine.

Najveselije je, naravno, na kraju bilo u redovima Dubrave, pa nam je glavni kuhar pobjedničke ekipe Darko Rešetar rekao da je komisija već pri prvoj procjeni rekla da je dobro, a i sam mjesni odbor se potrudio cijeli prostor oko svoje kućice dodatno urediti i ukrastiti te sve prolaznike razveseliti s kustošijanskim tamburašima iz tamošnjeg KUD-a.

Uz tri prvoplasirana mjesna odbora, u konkurenciji ih je bilo još 13, Bregana, Gradna, Savrščak, Celine, Medsave, Lug, Vrhovčak, Rakov Potok, Podvrh, Klake, Hrastina, Vrbovec, Petkov Breg i Kladje, dvije gradske četvrti Južno naselje i Centar, zatim ekipe gradova Samobora i Jastrebarskog te Udruge branitelja 151. Samoborske brigade i HVIDRE.

U međuvremenu su Kleščićevom prodefilirale i povijesne postrojbe Hrvatske vojske predvođene Samoborskom narodnom gardom i Gradskom glazbom Samobor. Sutra će svoje umijeće za kotlom pokazati 15 ekipa samoborskih vatrogasnih društava i javne postrojbe.

Što se gljivarskog kotlića vrijedne Gljivarske udruge Sunčanica tiče, brzo ga je ponestalo nakon što se počeo dijeliti. Ipak, na Trgu Matice hrvatske u redu se stajalo više od sat vremena, a samoborski gljivari poručuju da su i sutra na istom mjestu i to već od jutra. Uz kušanje preukusnog specijaliteta u koji ide 15-ak vrsta gljiva, vrijedi pogledati i iznimno edukativnu izložbu gljiva uz determinatore koji će odgovoriti na svako pitanje posjetitelja.

Veselo je danas bilo i u samoborskoj Brenti gdje je udruga naših vinogradara i vinara častila odličnim gulašom i odabranim kvalitetnim vinima.

Plac pod cirkvom uz Gradnu, s domaćim povrćem, voćem, mliječnim i krušnim proizvodima, kolačima i rukotvorinama, koji su i za ovaj Dan grada priredile članice Udruge Etno fletno i Medičarna Arko, bio je od jutra mamac za sve prolaznike koji vole “domače”.

Udruga Cirkultura, Dječji zbor Smješak, Folklorni ansambl Mladost, Kulturno-umjetničko društvo Oštrc i Udruga Srerno dijete u dječjem su programu u povodu Dana grada na središnjem gradskom trgu zabavljali i male, ali i velike.

Paljenje rakua u organizaciji Udruge likovnih umjetnika grada Samobora još se može pogledati i nešto o tome naučiti ispred Samoborskog muzeja, a tik do njih jutros su odvijale terenske radionice SURLE za djecu vezane uz STEAM program za 21. stoljeće.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.