Najnovije
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)
Fašnik u Svetoj Nedelji (23. veljače 2020. 15:18)
Svakog gosta ni cijeli Fašnik dosta! (22. veljače 2020. 23:10)
Fašnički fanzin za Magazin (21. veljače 2020. 21:13)
Svetonedeljski fašnik pod velikim šatorom (21. veljače 2020. 17:20)
Karlovo i Samobor – potencijal suradnje (21. veljače 2020. 16:02)
Gdje će završiti “Srakino gnezdo” ? (21. veljače 2020. 15:32)

Samoborska Zajednica tehničke kulture prezentirala svoj rad!

19. listopada 2018.
Komentari isključeni
773 Pregleda

U povodu Dana grada Samobora danas je dvorani srednjih škola u Samoboru održana smotra Zajednice tehničke kulture grada Samobora.

Bila je to prilika da svoj rad predstave brojne udruge i klubovi koji djeluju u sklopu Zajednice. Svoj su rad danas prezentirali: Brdsko biciklistički klub Krpelj, Društvo inženjera i tehničara grada Samobora, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike, Zrakoplovni klub Parafreek, Radio klub Samobor, Radio klub Tule i Vužić, Speleološki klub Samobor, Udruga SMB Wireless i Udruga ljubitelja fantastike i stolnih strateških igara Topor te Udruga starodobnih vozila i tehnike Samobor.

Učenike, članove udruga, predstavnike grada kao i goste koji su nazočili otvorenju pozdravio je predsjednik Zajednice, Stjepan Črnjak zahvalivši gradu Samoboru na financijskoj podršci i naglasivši da Zajednica okuplja 11 udruga i da su mogućnosti za bavljenje tehničkom kulturom u gradu Samoboru velike. Također je čestitao Društvu pedagoga tehničke kulture i informatike tj. Ivanu Vlainiću i mladim inovatorima Matinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu koji će sutra tijekom svečane sjednice Grada Samobora dobiti Nagradu grada Samobora, a temeljem uspjeha kojeg su ostvarili s 3 D znanstvenom podmornicom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Svima se obratio i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, koji je poznat po svom radu s mladima. Bio je mentor uspješnom poduzetniku Mati Rimcu, ali i tvorcima slavne 3D znanstvene podmornice, Lovri Stipanoviću, Josipu Orozu i Martinu Sokloviću. Ivan Vlainić predstavio je danas 3D znanstvenu podmornicu koja je osvojila pregršt medalja na domaćim, ali i svjetskim sajmovima inovacija te je zahvalio Gradu Samoboru kao i Srednjoj strukovnoj školi na podoršci i suradnji, jer brojni uspjesi su plod te suradnje. Zahvalio je i predsjedniku Zajednice Stjepanu Črnjaku i svim članovima, a posebno starijoj generaciji inženjerima koji su još uvijek aktivni članovi Zajednice. Među njima je istaknuo Zvornimira Jakobovića koji će proslaviti 50 godina aktivnog pisanja za ABC tehniku, a bio je i urednik Tehničke enciklopedije i to na prijedlog Miroslava Krleže.

“Tehnička kultura je sve što nas okružuje i bez pomoći te tehnike ne bi puno toga bilo moguće” – naglasio je Ivan Vlainić te zahvalio medijima koji prate rad Zajednice, a kako bi se javnost, posebno mladi mogli upoznati s onima što se radi u garažama i radionicama. “Cilj smotre je mladima prezentirati što radimo i uvući ih u taj svijet tehnike, neki od njih već su se opredijelili za tehničko zanimanje, a neki su uspješni studenti, obrtnici, poduzetnici, a pred nekima je tek odluka čime će se baviti – naglasio je Ivan Vlainić.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan naglasivši kako Srednja strukovna škola u Samoboru djeluje već dugih 130 godina i to u kontinuitetu te je danas centar izvrsnosti gdje se kvalitetno radi, a učenici koji dolaze u školu već su određena tehnička znanja stekli u samoborskim osnovnim školama gdje je zastupljena tehnička kultura.

Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat sve je pozdravio u ime Grada Samobora te naglasio kako se Samobor ponosi izumima i rezultatima koje postiže Zajednica te je poželio svima puno uspjeha u daljnjem radu.

Većina udruga Zajednice tehničke kulture grada Samobora djeluje u nekadašnjem prostoru samoborskog Komunalca u Perkovčevoj ulici na broju 59, pa se svi zainteresirani, bili veliki ili mali, mogu tamo uputiti ili se pak javiti na kontakte koji se mogu naći na web stranici Zajednice.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.