Starogradski spomenki predstavljeni u Gradskoj knjžnici Samobor

18. listopada 2018.
Komentari isključeni
558 Pregleda

Knjiga Starogradski spomenki Milana Žegarca Peharnika predstavljena je u srijedu, 17. listopada na Odjelu za odrasle u okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, ali i Dana grada. Čak je i prikladnije reći uz Dan grada jer je ova knjiga podsjetnik na neka dobra, stara vremena u Samoboru, točnije u Starogradskoj ulici.
Velik je bio odaziv svih onih koji su bili zainteresirani čuti iz prve ruke od autora i inicijatorica Mirne Kovačićek što se sve može pročitati u Spomenkima i kako je došlo do nastanka knjige.
Riječ je o kombinaciji crtica i anegdota o stanarima Starogradske ulice, a posebno o Hidropatskom kupalištu i Miri Kovačićek, popularnoj teti Miri. O svojim uspomenama zato je govorila i Mirna Kovačićek, žena pokojnog nećaka Mire, koja je za ovu prigodu u knjižnicu donjela i stare plivačke iskaznice pa je održana i kratka prozivka onih koji su mladost proveli na bazenima Vugrinščaka.

Kako je istaknuo Milan Žegarac Peharnik, Starogradski spomenki upravo imaju za cilj istaknuti i važnost koju su samoborski plivači imali za razvoj plivanja u Hrvatskoj, a Hidropatsko kupalište bilo je ljetos i poprište prvog druženja Samoboraca željnih evociranja uspomena na dobre stare dane u Starogradskoj i općenito u našem gradu, u organizaciji udruge Oživljena povijest.
Kako je rekla Mirna Kovačićek, takva su druženja kao i ova knjiga izuzetno važni da se stara vremena otrgnu zaboravu kao i da se učini sve što je moguće da se bazeni na Vugrinščaku ne zatvore, a Milan Žegarac Peharnik najavio kako će se druženja na Vugrinščaku pokušati učiniti gradskom tradicijom te poručio kako materijala ima i za drugo izdanje knjige.

Za vjerovati je da će poruka završiti na pravim adresama u gradu jer je među okupljenima u knjižnici bio i predsjednik Vijeća Miran Šoić koji je i pozdravio okupljene te ih sve pozvao da se u ovom starosamoborskom duhu pridruže obilježavanju dana grada. Uvodno je književnu večer otvorila ravnateljica Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković, a program je vodila Draženka Robotić koja je i pročitala nekoliko zanimljivih priča iz knjige Starogradski spomenki.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.