Radionice medijske pismenosti u samoborskoj gimnaziji

15. listopada 2018.
Komentari isključeni
763 Pregleda

Udruga za promicanje aktivnog građanstva – ECHO, u suradnji s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Samobora provela je 6. i 13. listopada u gimnazijskim prostorima projekt “Abeceda medijske pismenosti”. Svrha projekta je povećanje medijske pismenosti učenika srednjih škola kroz provedbu specijaliziranih edukacija u tom području kako bi kao osviješteni pojedinci dodatno usvojili kompetencije, kritičke, tehničke i praktično stvaralačke, u analizi, korištenju i stvaranju medijskih sadržaja. S učenicima su obrađene sljedeće teme: abeceda medijske pismenosti, društveno odgovorno ponašanje, emocionalna inteligencija te medijski sadržaji: utjecaj reklama na mlade, stereotipi i predrasude, nasilje i društvene mreže i stvaranje medijskog sadržaja.

Biti medijski pismen naročito je velik izazov za mlade, s obzirom na to da veći dio svog slobodnog vremena provode uz medije, sve više “žive u mediju” i sami vrlo često nesvjesni prave razine svoje medijske pismenosti.

“Ovim projektom željeli smo srednjoškolce uputiti kako odgovorno živjeti i u virtualnom svijetu, pomoći im u razvoju njihovih kompetencija ne bi li u svijetu medija postali i sukreatori, a ne samo puki konzumenti. Također, pokazali smo im na koji način mogu izlučiti poruku iz nekontrolirane bujice sadržaja, često proturječnih vrijednosti te kako kritički čitati kontekst medijske poruke. Uz to, osvijestili smo ih i educirali da s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru te započnu rekonstruirati medijski prostor stvarajući vlastitu, medijski pismenu poruku – navode u Udruzi ECHO.

Osim radionica na kojima je sudjelovalo 20 učenika i nastavno osoblje Gimnazije, predvođeno ravnateljem Franjom Bedeničićem i profesoricom Petrom Šarić, Udruga ECHO organizirala je i okrugli stol na temu medijske pismenosti sa svim zainteresiranim dionicima. Radionice pod nazivom “Abeceda medijske pismenosti” sufinancira Agencija za elektroničke medije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.