Neandertalac stiže u Samobor

15. listopada 2018.
Komentari isključeni
851 Pregleda

U sklopu projekta “Terenska nastava 21. stoljeća” kojeg je u našem gradu pokrenuo prof. dr. sc. Dalibor Paar u subotu 20. listopada u Samoborskom muzeju od 10:30 sati djeca će imati priliku kroz zanimljive radionice i uz originalne ostatke neandertalaca naučiti puno o povijesti čovjeka i neandertalcima. Radionice vodi jedan od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici – znanstvenik, speleolog i profesor Ivor Janković.

Neandertalcima su i danas predmet niza često intrigantnih studija kojima se pokušava razumjeti što im se dogodilo prije tridesetak tisuća godina. I ne samo to. Novije spoznaje pokazuju da mi, moderni ljudi, u genetskom zapisu nosimo i gene neandertalaca i to u puno većoj mjeri nego što se prije mislilo.

„Terenska nastava 21. stoljeća u Samoboru“ je program kojim suvremeno znanstveno (STEM/STEAM) obrazovanje 21. stoljeća u praksu provode relevantni stručnjaci i njihovi studenati. Sastoji se od besplatnih radionica za djecu s roditeljima te za zainteresirane učitelje i nastavnike. Programom se želi istaknuti činjenica da je terenska nastava jedan od temelja europskih obrazovnih programa od vrtića do fakulteta jer značajno pridonosi motiviranju i inspiriranju djece i stjecanju praktičnih znanja i vještina. Želi se pokazati da učitelji i nastavnici uz pomoć stručnjaka mogu kreativno razvijati programe bazirane na suvremenoj problemski orijentiranoj, odnosno istraživačkoj terenskoj nastavi.

Program se izvodi u koordinaciji doc. dr. sc. Dalibora Paara (PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo) u suradnji s Klubom učenika i studenata grada Samobora, udrugom SURLA uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Samoborskog muzeja

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.