Prihvaćen drugi rebalans gradskog proračuna – oporba iznijela niz primjedbi!

11. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.128 Pregleda

Na današnjoj sjednici samoborsko Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo je drugi ovogodišnji rebalans kojim su prihodi u proračunu smanjeni za nešto više od 5 milijuna kuna pa proračun umjesto prvotno planiranih 213 milijuna iznosi 208 milijuna kuna, a rashodi su smanjeni za 7, 5 milijuna kuna, a kako bi se pokrio dio manjka iz lanjske godine.

Prije donošenja rebalansa vijećnici su prihvatili odluku o raspodijeli rezultata poslovanja za prošlu godinu, a kako bi se viškovi i manjkovi uvrstili u rebalans. Prošle je godine ostvaren manjak prihoda od 6,8 milijuna kuna, a kad se tome dodaju neutrošena namjenska sredstva od 2,4 milijuna, ukupni manjak je 9,2 milijuna kuna.Taj se manjak planira pokriti redovitim prihodima grada u ovoj godini, a što je planirano rebalansom.

Pročelnik za financije Željko Radovanić rekao je kako je ovaj drugi po redu rebalans zapravo usklađivanje sa stvarnim stanjem proračunskih prihoda i rashoda. Razlozi donošenja rebalansa su i dobivene pomoći do ovog razdoblja, ali i one koje će se u proračun sliti do konca godine te viškovi
proračunskih korisnika od preko milijun kuna koje treba uvesti u rebalans. Rebalans se donosi, između ostaloga, i zbog promjene zakonskih propisa” – pojasnio je pročelnik Radovanić.

“Što se tiče rashoda povećat će se za milijun kuna rashod za električnu energiju i to zbog poskupljenja struje, te rashodi za ceste jer su izostale Županijske pomoći pa će komunalni odjel rebalansom proračunom dobiti 2, 3 milijuna kuna. Upravni odjel za društvene djelatnosti raste za 2, 3 milijuna kuna, zbog županijskih sredstava za kupnju udžbenika i sredstava koja dolaze i EU fondova” – rekao je Željko Radovanić.

Oporbeni vijećnici ( HDZ i MOST) nisu podržali rebalans, uz primjedbu da se, iako su značajno podbacili prihodi od prodaje nefinancijske imovine, u proračunu i dalje planiraju u istom iznosu od gotovo 22 milijuna kuna. Time će gubitak koji se generira iz godine u godinu i dalje rasti, smatraju oprbeni vijećnici te podsjećaju da su već prilikom donošenja proračuna naglašavali da proračun nije razvojan niti realan te da će sve to biti vidljivo na koncu godine.

Vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović rekao je kako se planirani programi ne ostvaruju te da konstantno povećavaju proračunski korisnici tj. u Gradu i gradskim poduzećima zapošljava se previše ljudi koji stvaraju novi trošak za Grad. Predložio je da se osnuje neovisno povjerenstvo koje će napraviti analizu tko koliko radi u gradskoj upravi i kolika je potreba za tim radnim mjestom. Također je rekao kako se sve više osjeća nezadovoljstvo u mjesnim odborima, jer se u premalo ulaže.

Na riječi Vladimira Skendrovića sa sličnim se primjedbama nadovezala i vjećnica MOST-a Irena Franceković koja je naglasila kako Grad nema razvojnih projekata, kako se uopće ne ulaže u turizam, a zadnje što je napravljeno od turističke infrastrukture je šetnica prije 10 godina, rekla je Irena Franceković. Također je rekla da troškovi života sugrađana nisu nimalo smanjeni te da je licemjerno da se proračun “krpa” s raspodjelom dobiti iz Energometana, jedine uspješne firme u gradu. Irena Franceković još je rekla kako bi priorit trebala biti izgradnja vrtića, a ne izgradnja društvenih domova. “Sve je više potrošača gradskog proračuna” – zaključila je Irena Franceković.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec smatra da primjedbe nisu opravdane naglasivši da je samo ove godine u dva kapitalna projekta uloženo 12 milijuna kuna, a to su vrtić u Bregani i kino. Tu je i Mali tehnopolis, a ne smije se zaboraviti da je revitaliziran prostor nekadašnje vojarne gdje je preseljena PP Samobor, a što je financirao Grad, uređen je i Centar za mlade, vrtić, preseljen je i Javna vatrogasna postrojba i ostalo. Istaknuo je Željko Stanec i kako su proteklih godina milijuni uloženi za komunalnu infrastrukturu u mjesnim odborima, do podizanja standarda u vrtićima i školama. Prihvatio je primjedbu da se nije dovoljno ulagalo u Žumberak.

S izmijenjenim i dopunjenim proračunom usklađeni su i svi ovogodišnji gradski programi u komunalnim i društvenim oblastima.

Vijećnici su prihvatili i da gradonačelnik sklopi ugovore o prodaji 4 parcele na području bivše Gmajne u Rakovici, ukupne vrijednosti ponuda od 1,5 milijuna kuna, kao i da se komunalna vodna građevina – kanalizacija na prostoru bivše vojarne prenese u vlasništvo Odvodnje Samobor d.o.o., što je zakonska obveza.

Prihvaćen je i prijedlog da se Grad javi na natječaj LAG-a Sava kojim se dodjeljuju sredstva za poboljšanje uvjeta života na ruralnim područjima. S tom namjenom sredstva u iznosu od 30 tisuća eura iskoristit će se za uređenje igrališta kod Dječjeg vrtića u Galgovu.

Na kraju sjednice izvješća o radu gradskih dječjih vrtića “Izvor ” i “Grigor Vitez”u pedagoškoj godini 2017./2018. obrazložile su ravnateljice vrtića Sandra Ivanuš i Martina Trošelj.
I vladajući i oporbeni vijećnici pohvalili su rad gradskih vrtića te je zaključeno da je kvaliteta predškolskog odgoja u Samoboru na visokom nivou.

Sjednica je završila pozivom predsjednika vijeća Mirana Šoića da se vijećnici odazovu povodom Dana Grada na svečanu sjednicu Gradskog vijeća 20. listopada , a koja će se od 11 sati održati u novouređenoj kino dvorani. Iduća redovita sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se naći nacrt proračuna za iduću godinu, održat će se 22. studenog – najavio je Miran Šoić.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.