Najnovije

Obilježena 175. obljetnica rođenja Tadije Smičiklasa

11. listopada 2018.
Komentari isključeni
904 Pregleda

U organizaciji udruge Žumberački uskoci i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a u suradnji s Društvom Žumberčana Tadija Smičiklas iz Zagreba i Općinom Žumberak, u nedjelju, 7. listopada, održana je proslava 175. obljetnice rođenja povjesničara Tadije Smičiklasa, velikana hrvatske znanosti i kulture. Svečanost je započela u Reštovu, Smičiklasovom rodnom selu. Pred Tadijinim spomenikom Željko Hranilović, tajnik Žumberačkih uskoka i član Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, govorio je o životu i djelu velikog znanstvenika, a nakon toga je Milan Radić-Iltić, predsjednik Društva Žumberčana Tadija Smičiklas, pred spomenikom zapalio svijeću.

Svečanost je nastavljena u prepunoj dvorani vatrogasnog doma u Sošicama. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Žumberka, o njegovim velikanima, značajnim povijesnim događajima i predstojećim planovima, a to je izgradnja Posjetiteljskog centra Sošice, govorili su Kristijan Brkić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, mr. Tomo Gvozdanović iz Samobora, prof. Nino Škrabe, član predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Milan Radić-Ilas, predsjednik Žumberačkih uskoka, Zdenko Šiljak, načelnik Općine Žumberak i otac Milan Stipić, grkokatolički župnik u Jastrebarskom.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, kroz koji je vodio Željko Hranilović, nastupile su članice Kulturno-umjetničkog društva Marko Vukasović iz Samobora, Kontea, plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine i Josip Bakalas, pjesnik iz Dola.

Uz domaće Žumberčane i Žumberčane iz okolnih gradova i naselja,(Jastrebarskog, Samobora, Ozlja i Karlovca, na proslavi u Sošicama okupili su se brojni uzvanici i gosti, među njima uskočke postrojbe iz Senja i Klisa i predstavnici Karlovačke građanske straže. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom predstavljao je član predsjedništva inž. Zvonimir Kufrin, KUD Marko Vukasović iz Samobora predsjednik Janko Jelenić, Udrugu Krabat Monika Bračika, a grkokatoličke župe u Pećnu i Pribiću župnik Nenad Krajačić.

Nakon završetka programa potomci uskočkih plemenitih obitelji Branimir Hranilović (praunuk sošičkog načenika Nike Hranilovića-Vune) i Zdravko Radić otkrili su spomen-ploču, kojom je obilježena 480. obljetnica treće seobe uskoka na Žumberak (1538.-2018). Ploču su blagoslovili otac Milan Stipić, grkokatolički župnik u Jastrebarskom i otac Marjan Jeftimov, grkokatolički župnik u Sošicama. Prigodni domjenak održan je u ugodnom ambijentu restorana sošičke obitelji Radić-Ilas.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Sve pohvale za trud vrijednim žumberčanima i piscu članka, ali i krajnje je vrijeme da se radio.samobor otvori pravoj povjesti Hrvata a ne da tamburaju “historičarske laži i floskule”…