Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

“Aktualac” obilježila pitanja o javnom gradskom prijevozu, o vodovodu u Noršić selu i drugi problemi!

11. listopada 2018.
Komentari isključeni
2.012 Pregleda

Sjednicu je danas održalo samoborsko Gradsko vijeće. U nastavku pročitajte koja su pitanja obilježila “Aktualni sati”!

BESPLATNA ŠKOLSKA KUHINJA

Aktulani sat tijekom kojeg vijećnici postavljaju pitanja gradonačelniku, njegovim zamjenicima i pročelnicima otvorila je Maja Gračanin (SDP) koja je pitala financira li grad Samobor potrebitim učenicima školsku prehranu s obzirom da su u protekloj godini školarci imali besplatnu prehranu temeljem EU projekta.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković odgovorila je da se Grad Samobor ove godine nije mogao javiti na isti natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku, a kako bi dobio europska sredstva za financiranje školske prehrane, jer je izmijenjen kriterij indeksa razvijenosti sredine. “Naime, Samobor ne udovoljava tim kriterijima, jer je u skupni visoko razvijenih sredina. Zato će Grad, rekla je Sanja Horvat Iveković, učenicima iz obitelji u kojima primanja po članu ne prelaze 2000 kuna, financirati školsku prehranu sredstvima iz proračuna i svi potrebiti učenici će imati besplatnu školsku kuhinju.

GRADSKI PROGRAM DJELOVANJA ZA MLADE

Vijećnika Luku Tomovskog (SDP) zanimalo je u kojoj je fazi izrada Gradskog programa djelovanja za mlade, a kojeg radi Udruga Pozitiva, čiji je rad pohvalio.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je kako će taj Gradski program djelovanja za mlade biti gotov uskoro te će se pred gradskim vijećnicima naći koncem ove godine. Naglasila je kako će u tom programu mladi iskazati sve svoje potrebe i želje, jer mladi su ti koji gradskoj upravi trebaju reći što ih tišti, a kako bi se određeni problemi mogli riješili. Zahvalila je Sanja Horvat Iveković svima koji sudjeluju u izradi programa za mlade. Inače, projekt se financira sa 100 tisuća kuna dobivenih iz
EU fondova.


VOŽNJA TRASOM NEKADAŠNJE PRUGE I UGIBALIŠTE ZA DOSTAVU

Vijećnika Vladimira Skendrovića (HDZ) zanimalo je može li se postaviti rampa ili znak u Hrastini na dijelu gdje je bivša trasa pruge, a kojom bi se spriječilo da se tim putem voze automobili. Pitao je i može li se za potrebe Županijske ljekarne na Trgu kralja Tomislava iscrtati parkirno mjesto za dostavu. Uputio je i kritiku Gradu, jer kako kaže ne odgovaraju građanima na njihove upite, a što su dužni temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako se bivša trasa pruge bespravno koristi, no da Grad Samobor za to nije nadležan, jer nije vlasnik trase. Vlasnik je ZET i to pitanje treba njima uputiti –
rekao je Stanec. Što se tiče osiguravanja mjesta za dostavno vozilo, a za potrebe ljekarne, nije stigao službeni upit – odgovorio je Stanec te naglasio da nema prepreka da im se to ne odobri. Što se tiče upita građana provjerit će se je li stigao kakav upit u Grad, a na koji nije odgovoreno – rekao je Stanec.

JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ

Vijećnicu Irenu Franceković (MOST) zanimalo je što se poduzima vezano za poboljšanje javnog gradskog prijevoza koji ne funkcionira dobro tj. može li Grad preispitati ugovor o koncesiji koji ima s autobusnim prijevoznicima te im postaviti čvršće uvjete, a kako bi se kvaliteta javnog gradskog prijevoza poboljšala.

Željko Stanec je pojasnio da je prošli tjedan sazvao sastanak s koncesionarima, a nakon pritužbi građana da autobusi kasne ili pak preskaču pojedine polaske navedene u rasporedu vožnje. Na tom sastanku su mu se, kaže Stanec, koncesionari pravdali da su razlozi kašnjenja i nedolazaka buseva radovi na prometnici, konkretno ulici dr. Franje Tuđmana u Svetoj Nedelji, te su obećali da više neće biti kašnjenja i nedolazaka autobusa. “Na to sam rekao da su razlozi donekle opravdani, ali sam im sugerirao da nas ubuduće obavijeste ako vide da će kašnjenja biti, a kako bi mi preko medija obavijestiti građane. No, isto se ponovilo i dan kasnije, nakon obećanja koje su dali ponovno dva polaska i to na linijama prema Zagrebu su izostala. Ponovno sam ih zvao da pojasne što se događa, no nisu mi odgovorili. Nemojte misliti da u Gradu ne poduzimamo ništa vezano za poboljšanje prijevoza u našem gradu. Imamo određene ideje kako poboljšati prijevoz od 1. 1. 2019. godine, no još ne želimo u javnost s tim izlaziti dok konkretne stvari ne dogovorimo – rekao je Željko Stanec. Naloženo je koncesionarima da od 1. studenog do 15. studenog prebroje putnike na svim linijama, a kako bi mogli raspored vožnje prilagoditi potrebama putnika.

POSLOVANJE KOMUNALCA I ODVODNJE SAMOBOR

Vijećnica Irena Franceković zatražila je i da se Grad očituje o poslovanju Trgovačkih društava Komunalaca i Odvodnje Samobor, na čijem je čelu isti direktor, a koji su u prošloj godini poslovali s gubicima, a kako bi se okvirno znalo kako će ovu poslovnu godinu završiti.

Željko Stanec je odgovorio da se ne treba brinuti za poslovanje Komunalca i Odvodnje Samobor. Komunalac je u plusu 200 tisuća kuna, a Odvodnja Samobor 400 tisuća kuna. “Trgovačko društvo Komunalac je išlo u nabavu spremnika i tada je 2, 8 milijuna kuna ušlo u troškove Komunalca i to je rezultiralo izvješćem u kojem je vidljiv manjak od preko milijun kuna. “Ne morate brinuti što će se dogoditi s Komunalcem, sve će biti obrazloženo u idućem izvješću.

DALMATINSKA ULICA

Vijećnika Davora Daničić (SDP) zanimalo je što Grad planira poduzeti vezano za uređenje odvodnje oborinskih voda u Dalmatinskoj ulici. Željko Stanec mu je odgovorio da će taj problem biti riješen.

VODOVOD NORŠIĆ SELO

Vijećnika Franju Štefanića je zanimalo je što je s rješavanjem vodovoda u Noršić selu te je predložio da na to pitanje odgovori vijećnik Damir Skok ( Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), jer on, kaže Štefanić, sigurno ima više informacija.

Željko Stanec je rekao kako ima malo informacija o tome te da je za petak sazvan sastanak sa Zagrebačkim holdingom, Vodoopskrbom i odvodnjom te je prepustio riječ vijećniku Damiru Skoku.

Damir Skok je pak rekao kako navedena investicija gradnje vodovoda u Noršić selu i okolnih naselja puno više košta od planiranog te da će više znati nakon sutrašnjeg sastanka. ” To je operativni sastanak oko primjene i stavljanja projekta u funkciju, no više ćemo znati nakon sutrašnjeg sastanka” – rekao je Vijećnik Damir Skok.

Gradonačelnik Krešo Beljak se zahvalio vijećniku Damiru Skoku na osobnom angažmanu oko vodovoda. Rekao je i kako je jako dobro poznato kako vodovodom upravlja Zagrebački holding te je nabrojao i druge neriješene probleme s gradom Zagrebom , a to su ZET-ove garaže, trasa pruge, granice u Rakovom Potoku, zbog čega se Samobor spori sa Zagrebom i kojeg , kaže Krešo Beljak, Zagreb ne želi riješiti već 8 godina, a podsjetio je Beljak i na sve probleme koje je Samobor imao s odvozom otpada iz Samobora na odlagalište otpada Jakuševec.

“Pozdravljam angažman vijećnika Skoka i nadam se da je to prva stvar koju će gospodin Bandić riješiti na području Samobora, jer ima još puno ne riješenih stvari koje grad Zagreb ne koštaju ništa već je to stvar dobre volje. Prvi ću se zahvaliti Damiru Skoku na angažmanu u ime građana Noršić sela, koji mene opsjedaju 10 godina, jer im ne mogu riješiti problem, no sada će im gospodin Bandić riješiti i svaka mu čast na tome. I to ne iz politički razloga, jer tamo nema glasova, već zbog pravih razloga” – rekao je Krešo Beljak te iskazao nadu da će isto biti i s rješavanjem problema u Rakovom Potoku.

NERIJEŠENI PROBLEMI S GRADOM ZAGREBOM

“Kad idemo prema Jaski cijela lijeva stana stare Karlovačke ceste se našla u Gradu Zagrebu i ti ljudi ne mogu dobiti osobnu iskaznicu, jer se ne mogu prijaviti u Zagrebu, a u Samoboru ih ne žele prijaviti. To rješavamo već godinama, osobno sam bio kod gospodina Bandića barem 10 puta da to riješimo, jer to je administrativni problem i obećao mi je da će to riješiti i nije riješio ništa. Sad sam siguran da će ovo riješiti bez problema, nakon što riješi projekt u Noršić selu” – rekao je gradonačelnik Beljak.

Isto je i sa ZET-ovim garažama podsjetio je Beljak. ” Mi moramo plaćati najamninu, a to su naši prostori. To nema veze sa Zagrebom, niti je ikad iamlo. Nekad je postojalo poduzeće Samobortrans koje je pripojeno ZET-u, ali nije pripojeno poduzeće, nego sve nekretnine. To je Samobortransovo, a ne zagrebačko. Mi Zagrebu plaćamo najamninu za te prostore. I pruga koja je građena 1903. pripojena je Gradu Zagrebu, a to je naša trasa” – rekao je Krešo Beljak i još jednom zahvalio vijećniku Damiru Skoku što će njegov angažaman potaknuti gradonačelnika Grada Zagreba, Bandića da riješi sve ove “sitnice” koje Samoboru puno znače.

“Ako time što sam bliski suradnik gradskih pročelnika, jer radim u ustanovi u Gradu Zagrebu, mogu pomoći pri rješavanju određenih problema, to ću raditi uvijek. Neke stvari još ne želim govoriti, jer želim doći s rezultatima kad govorimo o ZET-ovim garažama i razgraničenju u Rakovom Potoku. Što se tiče vodovoda u Noršić selu zbog kompleksnosti projekta to neće biti riješeno do kraja ove godine, no iduće godine će naši sugrađani imati kvalitetan vodovod. Želimo skupiti glave i raditi skupa” – rekao je vijećnik Damir Skok.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

 1. Avatar

  I totalnim politickim analfabetima je jasno da su prva dva pitanja postavljena po sistemu usta moja hvalite me. No i bez toga mislim da je sjednica protekla i prihvatljivom tonu, bez uvreda kako i prilici kulturnoj diskusiji.

 2. Avatar

  Pozdravio te Kuščević i Pupavac

 3. Avatar

  nemaju za besplatni gablec djece ali imaju za bulumentu u nk samoboru

 4. Avatar

  E da se tak zdušno bore za interese svoje sredine kao za prkno velikosrpskog provokatora i lažno ugroženog primitivca ….