Najnovije
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Lara Cvjetko državna prvakinja

9. listopada 2018.
Komentari isključeni
819 Pregleda

Na splitskim Gripama u subotu su održana dva prvenstva Hrvatske u judu, najprije za mlađe seniore i seniorke do 23 godine, a potom i za mlađe kadete do 16 godina starosti, na kojemu je sveukupno nastupilo više od 330 natjecatelja iz 40-ak klubova. Judo klub Profectus Samobor na natjecanje je otputovao oslabljen, ali i sa samo troje natjecatelja među seniorima, osvojeni su zlato i dva srebra, dok se od šestero kadeta, troje okitilo broncom. Titulu hrvatske prvakinje suverenim je nastupom osvojila Lara Cvjetko, a viceprvacima Hrvatske postali su Dominik Jurković i Marcel Škalec. Kadetske bronce su osvojili Nina Cvjetko, Tena Pšeničnjak i Lovro Vitko.

Najveći uspjeh postigla je Lara Cvjetko u kategoriji do 57 kilograma koja je ukupno na tatamiju za nešto više od dvije minute u tri borbe ipponima pobijedila sve protivnice i osvojila naslov prvakinje Hrvatske. Najznačajniju pobjedu je imala u finalu kada je za samo 33 sekunde pobijedila protivnicu iz Splita koju je Hrvatski judo savez odredio da predstavlja Hrvatsku na predstojećem Svjetskom juniorskom prvenstvu. Time je i izborniku i Savezu dokazala da je u izvrsnoj formi i da su možda pogriješili što nisu nju odredili da putuje za Bahame.

Dominik Jurković je nastupio u kategoriji do 73 kilograma u kojoj je nastupilo 16 natjecatelja. U prvom kolu s dva wazarija pobjeđuje protivnika iz Zagreba, a u sljedećem, u teškoj taktičkoj borbi, protivnika iz Solina je natjerao na tri kazne i time na diskvalifikaciju. U polufinalu Dominik pobjeđuje Obrvana iz Dubrovnika za samo 17 sekundi. Finalna borba je donijela Sumpora iz Judo kluba Zagreb koji je Dominiku uvijek nezgodan protivnik jer se vrlo dobro poznaju. To je dokazala i borba u kojoj Sumpor dva puta baca i pobjeđuje, a Dominik Jurković se morao zadovoljiti naslovom viceprvaka.

Do iste, srebrne medalje došao je i Marcel Škalec. On je u kategoriji preko 100 kilograma ipponima pobijedio protivnike iz Kaštela i Splita. U finalnoj borbi protiv tri godine starijeg Marka Kumrića iz Judo kluba Student iz Splita, Marcel je dobro krenuo, ali jednu neopreznost Kumrić je odmah kaznio i pobijedio. Marcelova titula viceprvaka Hrvatske za neke je možda iznenađenje jer zbog ozljede nije nastupao cijelu 2017. godinu, ali ne i za one koji poznaju njegovu upornost i rad.

“Profectusovci” su se sa 6 natjecatelja borili i među kadetima te natjecanje završili s 3 brončane medalje. Osvojili su ih Nina Cvjetko, Tena Pšeničnjak i Lovro Vitko. Posebno treba istaknuti Lovrinu brončanu medalju u kategoriji preko 81 kilogram. Lovri je ovo bilo prvo prvenstvo Hrvatske na kojem je nastupio, a pokazao je veliku borbenost i bez respekta ulazio u borbe s daleko iskusnijim protivnicima.

Ovim natjecanjima završena su državna prvenstva u svim uzrastima, a Judo klub Profectus Samobor se može pohvaliti s ukupno 16 medalja – 5 zlata, 4 srebra i 7 bronci. Druga natjecanja, obaveze i ozljede su spriječile Profectusove najtrofejnije natjecatelje da nastupe na nekim prvenstvima država, pa je ukupan broj medalja osvojenih ove godine ustvari ponovo vrhunski rezultat.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.