Dan baštine kod Rudnika sveta Barbara

9. listopada 2018.
Komentari isključeni
700 Pregleda

U okviru Dana europske baštine, ispred Rudnika sveta Barbara u Rudama jučer je održan niz interaktivnih radionica posvećenih baštini Ruda i Samoborskog gorja u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Oštrc. S obzirom na to da je Rudnik nedavno stavljen na listu trajno zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske, naglasak događanja bio je na rudarskoj svakodnevnici. Posjetiteljima je omogućen obilazak rudnika uz stručno vodstvo, demonstrirala se i priprema drvene građe za potporanj u rudarskom oknu, u gastronomskom dijelu pekli su se u krušnoj peći kuruzni kruh i rudarska greblica, pripremali žganci s kiselim mlekom, a prezentirao se i običaj kuhanja rakije.

Prigodnom revijom, u suradnji s Društvom svetog Izidora Seljaka iz Udruge Ekosspiritus, predstavljene su i radne nošnje rudarskog kraja na koje su djeca iz Ruda sama našivavala rožice. Dječje folklorne sekcije KUD-a Oštrc, uz pratnju najmlađih tamburaša, otplesale su samoborske plesove.

-Najmlađi su tjedan dana prije manifestacije sudjelovali i u trganju kuruze, a na Danu baštine skakali su po perušini, vozili se u tačkama, hodali na štulama i izrađivali kraluže i venčeke od kuruze, ukrase od perušine za bor, uglavnom male anđele i lutkice, pri čemu su djeca, koristeći se jesenskim plodovima, razvijala finu motoriku prstića – rekla nam je Maja Klisurić iz KUD-a Oštrc.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.