Najnovije
Od stipendija do događanja u Bunkeru! (21. listopada 2019. 15:05)
Pobjeda i 2 poraza (21. listopada 2019. 10:25)
Medalja do medalje (21. listopada 2019. 09:14)
8 medalja s 2 turnira (21. listopada 2019. 09:09)
Završnica uz Jacquesa i vatromet (20. listopada 2019. 13:54)
Od gradske budnice do samoborske kotlovine (19. listopada 2019. 17:21)

Berba rodnih i prirodnih jabuka starih odlika

9. listopada 2018.
Komentari isključeni
977 Pregleda

Raznovrsne sorte jabuka, brižno uzgojene u školskom voćnjaku uz Područnu školu Noršić Selo, jučer je došlo brati 30-ak berača koji su se odazvali pozivu Osnovne škole Milana Langa iz Bregane na ovu berbu i uživanje na svježem zraku. Iako im vrijeme baš i nije bilo sklono, nisu odustali od svoje nakane i za dva do tri sata uspjeli su nabrati pun kombi jabuka za sebe i djecu u samoborskim Sigurnim kućama i štićenike staračkih domova.

Još jedna ideja iz glave školskog ravnatelja Igora Matijašića i njegovih suradnika pretvorila se u lijepo i korisno druženje s ciljem da ne propadne ovogodišnji bogat urod školskog voćnjaka u Noršić Selu. A u berbi jabuka sudjelovali su i odrasli i djeca. -Riječ je o starim odlikama jabuka uzgojenim na prirodan način, bez ikakvih kemijskih tretmana – rekao nam je domar škole Milan Librić čijom je zaslugom podignut ovaj voćnjak.

-Prije 20-ak godina na mjestu voćnjaka bio je samo travnjak, pa smo 1996. godine s učenicima ubrali “divljake jabuke” u šumi i u proljeće sljedeće godine cijepili plemke starih odlika jabuka kojima se ponosi najstariji dio voćnjaka – kaže Librić dodajući da su to kanada, božićnica ili pogačnica, kraljevina i mašanka. -Preostali dio voćnjaka – ističe Milan Librić – zasađen je 10-ak godina kasnije za provedbe međunarodnog projekta Hrvatske, Slovenije i Mađarske u sklopu kojeg su se obnavljali travnjački voćnjaci u Parku priorde Žumberak-Samoborsko gorje. Tada je ovaj voćnjak proširen drugim starim odlikama jabuka poput idareda i bjeličnika. U školskom voćnjaku u Noršić Selu provodi se redovita proljetna rezidba i samo biološki tretman o čemu svjedoče plodovi po čijem se izgledu vidi prirodni uzgoj.

Nažalost, škola u Noršić Selu ima sve manje đaka, trenutno samo petero, po dvoje četvrtaša i osmaša te jednog sedmaša. -Borimo se, svatko od nas u školi na svoj način, da ova lijepa mala škola opstane, ali nema više mladih obitelji u selu – kaže Igor Matijašić. U selu ima i praznih stanova, pa bi se, uz kakve subvencije ili druge poticaje, iznajmljivanje stanova, takve obitelji i moglo privući u Noršić Selo, ali taj dio priče nije samo briga škole. Postoji, naravno, i mogućnost prenamjene školskog prostora za školu u prirodi ili nešto poput toga, ali je prvi korak u tom smislu na državi i reformistima školskog sustava.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.