Najnovije
Isključenja struje 28. i 29. rujna (25. rujna 2020. 16:03)
U nedjelju na Okić! (25. rujna 2020. 15:07)
Državno plesno prvenstvo u Samoboru (25. rujna 2020. 15:05)
Počinje 45. Samoborska glazbena jesen (25. rujna 2020. 12:31)
Fotomaraton FotOOka! (25. rujna 2020. 12:25)
Samobor ima novi GUP (24. rujna 2020. 21:09)
Isključenje struje 25. rujna (24. rujna 2020. 09:06)

“Šibnata košara” u Gradskoj knjižnici Samobor

5. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.316 Pregleda

Izložba „ Šibnata košara“ otvorena je jučer u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za odrasle. Izložbu je pripremilo Društvo sv. Izidora Seljaka Udruge Ekosspiritus iz Samobora, a izloženi su većinom predmeti iz etnografske zbirke udruge Ekosspiritus i obitelji Librić.

Sve je uvodno pozdravila ravnateljica knjižnice, Mirjana Dimnjaković istaknuvši kako je izložba priređena u povodu Europske kulturne baštine dok je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković izrazila zadovoljstvo što u Samoboru djeluje udruga poput Ekospiriusa koja čuva baštinu.

“Izložba je zahvala svim ženama koje su u košarama na glavi nosile proizvode na plac ali i pogaču u kumoviju, fruštik ili obed na polje svojoj družini, u košarama jelo na blagoslov na Veliku sobotu. One su ispisale našu baštinu koja nas uči skromnosti i ustrajnosti. Izložba je priređena u listopadu kada zahvaljujemo Stvoritelju na svim plodovima kojima nas daruje iz naših okućnica, polja, vinograda…Izložba želi potaknuti korištenje šibnatih, naših domaćih košara u svakodnevnoj upotrebi zamjenjujući ih s plastičnim vrećicama i u godini kada Europa slavi godinu kulture progovoriti i nama o potrebi čuvanja baštine koju su nam namrli naši stari učeći se skromnosti i zahvaljivanju! – rekao je tajnik Ekospiritusa Radovan Librić.

Naglasio je i kako je važno očuvati korištenje šibnatih košara koje se danas rijetko koriste, a uzrađuju se još u Svetom Martinu pod Okićem ili Noršić Selu ili pak u selima Žumberka. Kupiti se mogu i na samoborskom sajmištu gdje ima košara svih vrsta, ali ih dovoze majstori iz Hrvatskog zagorja ili Međimurja.

Bogatstvo baštine je i u samoborskoj riječi – rekao je Radovan Librić, a stihove Miroslava Krleže “Ni med cvetjem ni pravice” recitirao je član Društva sv. Izidora Seljaka Josip Blažević.

Članice Društva svetog Izidora Seljaka, koje vodi predsjednica Branka Toth obučene u narodne nošnje demonstrirale su kako se košara nosi na glavi, a svi okupljeni uživali su domaćem kruhu, kolačima, siru i drugim delicijama koje su se nekada redovito nosile u šibnatim košarama. Izložba ostaje otvorena do kraja listopada.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.