Samobor drugi u Hrvatskoj po gospodarstvu, a treći po kvaliteti života

5. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.831 Pregleda

U Šibeniku je sinoć održana završnica izbora najboljih gradova u Hrvatskoj u zajedničkoj organizaciji portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos.
Gradovi su ocjenjivani u tri kategorije: gospodarstvo, kvaliteta života te obrazovanje, demografija i socijalna politika. Grad Samobor natjecao se u skupini velikih gradova, a u sve je tri kategorije bio među prvih 10. U završni je izbor ušao 41 grad, a neki od njih, poput Samobora, natjecali su se u nekoliko kategorija.

Najbolji rezultat Samobor je ostvario u kategoriji gospodarstva, gdje je zauzeo visoko drugo mjesto, odmah poslije Varaždina. Tome u prilog svakako ide činjenica kako je to jedan od rijetkih velikih gradova koji nema prireza, pri vrhu je gradskih uprava s najvišim iznosom sredstava povučenih iz EU fondova, a nije zanemarivo ni sve veće ulaganje u turizam, obrtništvo, ali i ruralni razvoj.

Među srednjim gradovima prvo je mjesto u kategoriji gospodarstva osvojila Sveta Nedelja.

U kategoriji kvalitete života Samobor je zauzeo treće mjesto, iza Dubrovnika i Varaždina, zahvaljujući sve većem porastu broja stanovnika, ali i sve manjem broju nezaposlenih. Prema nedavnom izboru jednog portala, mame su izabrale upravo Samobor kao jedan od najsigurnijih gradova za podizanje djece. Kontinuiranim ulaganjem u infrastrukturu, socijalnu politiku i obrazovanje Grad Samobor sasvim je sigurno zaslužio ovo mjesto.

Ove izborne rezultate Samobora prokomentirao je i gradonačelnik Krešo Beljak, a njegove izjave možete poslušati danas od 17 sati u Ritmu grada.

Detaljnije pokazatelje ovog izbora potražite na Gradonacelnik.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.