Pijetet prema braniteljima u povodu Dana hrvatske neovisnosti

5. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.530 Pregleda

Pred nama je produženi vikend jer u ponedjeljak je državni praznik, Dan hrvatske neovisnosti. Podsjetnik je to na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio jednoglasnu odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama nekadašnje Jugoslavije.

U Samoboru je Dan neovisnosti obilježen jutros u Parku domovinske zahvalnosti odavanjem počasti poginulim samoborskim braniteljima iz Domovinskog rata uz polaganje vijenca, paljenje svijeća, prigodne govore i molitvu okupljenih, predstavnika Grada, braniteljskih i drugih udruga, ustanova, institucija, političkih stranaka. Samobor se ovih dana prisjeća i 7. listopada 1991. godine kada je iz ruku okupatora hrvatske zemlje, nakon trodnevnih neuspješnih pregovora o predaji, oslobođena tadašnja kasarna Sedam sekretara SKOJ-a. Za Hrvatsku vojsku, tada još u formiranju, to je bilo od iznimne važnosti jer je došla do nužno potrebnog naoružanja koje joj je trebalo za obranu domovine u krvavom ratu koji je trajao pune četiri godine. Predug je popis od 62 imena poginulih Samoboraca i Svetonedeljčana u Domovinskom ratu, danas uklesanih na zid u Parku domovinske zahvalnosti, kojih se na ovakvim pretprazničnim skupovima s pijetetom sjećamo, zahvaljujući im za žrtvu koju su dali za hrvatsku slobodu.

Na sve to podsjetili su danas u svojim govorima predstavnica Koordinacije braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje proizašlih iz Domovinskog rata, Đurđa Purić, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, moderator svečanosti, hrvatski branitelj Marijan Telišman i samoborski kapelan Kristijan Tušek.

Đurđa Purić je, uz ostalo, istaknula da smrt hrvatskih mučenika nije uzaludna te poželjela da to bude posljednji takav odlazak i da Hrvatice i Hrvati nikad više ne plaču za svojom djecom, unucima i roditelja. -Stid neka osjećaju oni koji su do toga doveli, neka se konačno posrame, neka prestanu apetiti za tuđim i neka naši neprijatelji zauvijek upamte imena naših vitezova. U te naše hrvatske mučenike utkali smo ljubav prema bližnjima, prema domovini, a krv za obranu i čast domovine tekla je i u naših predaka – naglasila je Đurđa Purić. Dodala je da Hrvati nikad nisu ratovali za tuđe, ali su hrvatske kosti posijane davnih dana od Macelja do Jazovke, od Slovenije preko Bosne i Hercegovine do Makdenije, a u novije vrijeme, od Vukovara do Dubrovnika. -I dalje je na popisu 1500 nestalih osoba za kojima njihove obitelji još tragaju – podsjetila je na kraju Đurđa Purić.

Sanja Horvat Iveković je rekla kako je baš taj 8. listopada pokazao agresoru da smo odlučni i spremni graditi svoju državu. -Nažalost – dodala je zamjenica gradonačelnica – uslijedilo je teško vrijeme za našu državu, a za naše branitelje bio je to poziv da krenu u njezinu obranu. -Svima njima smo na tome zahvalni, a najviše onima koji su poginuli u Domovinskom ratu i zato se ovdje redovito okupljamo kako se događaji iz tog vremena nikad ne bi zaboravili – rekla je Sanja Horvat Iveković. Nakon toga pozvala je hrvatski narod na zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu, a ne na stalne podjele koje raslojavaju društvo.

Prije molitve, velečasni Marijan Tušek je u duhu Evanđelja žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu usporedio sa sjemenom koje je s njihovom žrtvom posijano i iz kojega je izniklo novo žitno polje.

Svečanost, koju je, kao i uvijek, uveličala Samoborska narodna garda, završena je stihovima Zorana Perovića “Upalimo svijeću”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Uvijek nas je tuklo i udaralo, tlačili nas turci skoro 500 godina, pa onda i ovi i oni, komunisti skoro zatrli nam sjeme… ali mi smo Bozji narod, tvrdih gena i junačkog srca, goloruki smo stali pred tenkove… mislite vi da se bojim ovog pijanog otpadnika?! Samo nas boli izdaja, izdaja naših smradova više nego balinski potez… oni su uvijek bili hijene, od njih nista nije čudno. Voli Bog narod svoj

  2. Avatar

    Svaka cast Mata. Samo mali dodatak da je u Samoboru zadužen za sve bio tadašnji šef TO-a Petar Raić. I danas “veliki” antifašist.