Likovnim radovima proslavili Svjetski dan učitelja i pozvali na više uvažavanja učiteljskog zanimanja

5. listopada 2018.
Komentari isključeni
3.286 Pregleda

Tri profesora umjetnika naziv je izložbe otvorene u petak, 5. listopada u Samoborskom muzeju u povodu Svjetskog dana učitelja. Profesori su Nevenka Miklenić i Ruža Barbarić Librić iz Osnovne škole Bogumila Tonija te Slaven Jurić iz Osnovne škole Samobor, koji su, osim što predaju likovnu kulturu u svojim školskim ustanovama, uključeni i u izvanškolske aktivnosti te vode fotografske, keramičarske, scensko-slikarske i likovne radionice.

Kako je prilikom otvorenja istaknula kustosica Gordana Remussini, ona s autorima surađuje još od 2013. godine pa su iza njih projekti Sve boje života, Secesija u Samoboru i Pogled u zjenicu vulkana. Izložba je organizirana s nakanom zahvale na toj suradnji, otvaranja mogućnosti da se javnosti predstavi njihov likovni izričaj, ali i kao prilika za skretanje pozornosti na neadekvatan položaj učitelja i profesora u našem društvu.

– To je jedno od najplemenitijih zanimanja koje ljudsko biće može odabrati, prenositi znanje. Za to zanimanje potrebno je puno tolerancije, strpljenja i energije te puno ljubavi bez koje to nije to. Riječ je o poslu koji izuzetno iscrpljuje i zabrinjava me da se uloga profesora u ovom društvu ne valorizira na adekvatan način. Učitelji i profesori obrazuju naše mlade i odgajaju ih, utječu na njih, mnogi učenici se vežu uz njih i upravo su oni osobe zbog kojih će djeca odabrati možda i svoju budućnost. Zato profesore treba više poštivati, ne samo od strane sustava, nego i roditelja – poručila je prilikom otvorenja Remussini nakon čega je govorila o autorima, odnosno značajkama njihovih izloženih djela.

Zahvalu okupljenima u ime autora iskazao je Slaven Jurić koji je iskoristio priliku kako bi naglasio da je čast i odgovornost biti učitelj:
– Budući da naš predmet ima jako malu satnicu u školi, svatko od nas radi u prosjeku s 300ak učenika i pokušavamo im na sve načine, stručno, pedagoški, uz što bolju motivaciju pobuditi ljubav prema likovnoj kulturi. To jest tako i zapravo vidimo da iznimno cijene i vole naš predmet jer treba znati da je to jedini predmet koji nas uči kako gledati, a ne što gledati – rekao je Jurić te dodao da je izloženo u Samoborskom muzeju samo mali dio onoga što rade, te zaključio da je u svemu potrebna potpora, ali da je najvažnija samopotpora.

Izložbu je otorenom proglasio pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat koji je iskoristio priliku čestitati autorima na njihovim radovima, ali i svim okupljenim učiteljima i profesorima njihov dan.

Izložba u Samoborskom muzeju je prodajnog karaktera i može se razgledati do 17. listopada.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.