Djeca u slikovnici pokazala kako vide svoja prava!

5. listopada 2018.
Komentari isključeni
1.365 Pregleda

U sklopu Dječjeg tjedna jučer je u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu i mlade, održana promocija Slikovnice “Sreća je…”, a autori su djeca iz srednje odgojne skupine DV Grigor Vitez i pedagoginja Bernardica Horvat Petravić. Receznetica je doc.dr.sc. Sandra Car, a likovno- grafički urednik doc.dr.art. Miran Šabić.

Uvodno je sve pozdravila i dobrodošlicu im poželjela knjižničarka Silvija Turk naglasivši kako joj je drago da je knjižnica domaćin promocije, jer to je mjesto gdje djeca redovito dolaze.

Slikovnica sadrži crteže i poruke putem kojih su djeca izrazila što su njihova prava. Pravo na izlazak van, pravo na ljubav, pravo na igru, pravo na dom – samo su od neka prava koja su djeca navela u slikovnici.

Slikovnicu su pred mnoštvom djece i roditelja prezentirali Patrik i Leon uz Bernardicu koja je ispričala kako je slikovnica nastala. “Kroz radionicu o dječjim pravima razgovaralo se o željama i potrebama te se došlo i do dječjih prava. Zaključili smo da želja nije isto što i potreba, jer bez želje možemo, ali bez potrebe ne možemo. Djeca nam jako puno mogu reći o društvenim normama, potrebama i pravima – kaže Bernardica Horvat Petravić.

“Samobor je Grad prijatelj djece i jako puno toga radi na osmišljavanju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece, kroz različite sportske, kulturne i druge aktivnosti i djeca ovdje mogu uživati – kaže Bernardica Horvat Petravić te ističe kako je poruka ove slikovnice da treba pitati djecu što žele, jer ona imaju pravo reći, ali imaju i odgovornost. “Treba im već u ranoj dobi usaditi da su sloboda i disciplina nedjeljive, jer samoregulaciju djeca trebaju ostvariti u predškolskoj dobi. Vjerujem da će ova slikovnica pomoći mnogim odgojiteljima kako provesti sličnu aktivnost i da će se izroditi još puno dobrih ideja” – rekla je Bernardica Petravić Horvat.

Slikovnica je dar Grada Samboora i Dječjeg foruma svim zainteresiranima, a pronaći ju možete u knjižnici, vrtiću, a dijelit će se i ove subote, 6. listopada, na Trgu kralja Tomislava gdje će se od 11 sati građanima predstaviti članovi Dječjeg foruma grada Samobora.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.