Zanimljivim programom Rudari će obilježiti Dan europske baštine

4. listopada 2018.
Komentari isključeni
876 Pregleda

U okviru još jednih Dana europske baštine, Ispred Rudnika sveta Barbara u ponedjeljak 8. listopada, od 10 do 17 sati, održat će više interaktivnih radionica posvećenih baštini Ruda i Samoborskog gorja.

S obzirom da je Rudnik nedavno stavljen na listu trajno zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske, naglasak događanja stavljen je na rudarsku svakodnevnicu. Posjetiteljima će biti omogućen obilazak Rudnika uz stručno vodstvo po promotivnoj cijeni od 20 kn tijekom kojeg će se moći vidjeti i postupak zamjene drvene podgrade. Demonstrirat će se i priprema drvene građe – guljenje kore obručnjacima, šoranjestupaca i izrada drvenih klinova –fuksni.

U gastronomskom dijelu prezentirat će se pečenje kruha i rudarske greblice u krušnoj peći, a pripremat će se i domaći žganci na više načina te druga tradicionalna jela. Bit će predstavljene radne nošnje rudarskog kraja kroz prigodnu reviju, a njihova posebnost je što su mlađe članice KUD-a same radile cvjetne ukrase na košulji –oplečku. Pokazat će se i postupak izrade ženske frizure – oglavlja te poznatog nakita samoborskog kraja –kraluša. Također će biti prikazan i običaj kuhanja rakije. Za najmlađe je predviđen niz radionica na kojima će se koristiti razni jesenski plodovi.

Program:
10:00 – 17:00 – Obilazak Rudnika
10:00 – 17:00 – Rudari u rudniku i rudarski poslovi
11:00 – 17:00 – Dječja igraonica – radionice s jesenskim plodovima
11:00 – 15:00 – Izrada oglavlja i frizura 
13:00 – 15:00 – Izrada nakita
14:00 – 15:00 – Predstavljanje samoborske radne nošnje u suradnji s Društvom sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus uz nastup dječjih sekcija KUD-a Oštrc
10:00 – 17:00 – Kuhanje rakije
11:00 – 17:00 – Kaj su jeli rudari?

 

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.