Još jedno zlato za samoborske inovatore!

4. listopada 2018.
Komentari isključeni
578 Pregleda

Udruga inovatora Hrvatske organizirala je sudjelovanje hrvatskih inovatora na 3. Međunarodnom sajmu inovacija ISIF 2018, Istanbul, 27. – 29. rujna 2018. Istanbulski međunarodni sajam inovacija je primarno fokusiran na komercijalizaciju inovacija, novih proizvoda, usluga i tehnologija, a organizira se pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora – IFIA,Turskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i tehnologija, Turskog ureda za patente i WIPO- a.

ISIF je jedan od značajnijih sajmova inovacija u ovom dijelu svijeta na razmeđu istoka i zapada koji istovremeno predstavlja most za razmjenu ideja i uspostavljanja kontakata između inovatora i poslovne zajednice.

Na Sajmu je predstavljeno više od 250 inovacija iz dvadesetak zemalja među kojima su bile i inovacije iz Hrvatske. Temeljem dosadašnje uspješne suradnje, Udruga inovatora Hrvatske je i ovoga puta predstavila inovacije uglavnom mladih inovatora, pojedinaca i timova s fakulteta poveznica Zagrebačkog sveučilišta.

Hrvatske inovacije izazvale su veliku pozornost međunarodne stručne javnosti i turske poslovne zajednice o kojoj svjedoče brojna priznanja.
Ervin Matić, inovator iz Poreča sa Strojem za održavanje rasvjetnih stupova ponovio je uspjeh s ARCA-e 2017, te je na ISIF-u 2018 osvojio priznanje za „Najbolju međunarodnu inovaciju“ izloženu na Sajmu prema mišljenju WIPO-a (World Intelectual Property Organization).

Zlatnu medalju osvojila je 3D znanstvena podmornica mladih inovatora Josipa Oroza, Lovre Stipanovića i Martina Sokolovića iz Srednje škole Samobor.

Srebrnu medalju zaslužila je inovacija OptIC – Program za razvoj i optimizaciju ionskih kromatografskih metoda inovatora s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba. Autori su Matija Cvetnić, Tomislav Bolanča, Šime Ukić, Marko Rogošić, Marinko Markić, Boris Brigljević, Ana Marija Dizdar i Petar Žuvela.

Brončanu medalju osvojile su dvije inovacije Bionička šaka, Davora Širinića i Luke Miškovića, te Algoritam za definiranje najoptimalnijih smjernica za razvoj grafičkog proizvoda inovatora Ive Marenić, Jelene Mandić i Vladimira Cviljučca.

Inteligentni odjevni predmet za nadzor rada šumskih radnika Davora Begića i Dubravka Rogale nagrađen je priznanjem Makedonskog patentnog ureda, a Robot za igranje šaha Leona Malnara priznanjem Njemačke asocijacije inovatora.

Na margini Sajma održane su brojne radionice iz područja zaštite intelektualnih prava (IPR), a održani su i brojni susreti inovatora i zainteresiranih partnera.
Predstavnik UIH i član međunarodnog Ocjenjivačkog suda i ovog puta bio je Zoran Barišić, dipl. ing.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.