Glezbena čarolija privedena kraju

1. listopada 2018.
Komentari isključeni
669 Pregleda

Nakon 9 dana i 13 održanih recitala odsvirana je i posljednja nota na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni. Čast da zaključi ovogodišnje izdanje Jeseni sinoć je pripala festivalskom dream teamu, u čijoj se izvedbi već moglo uživati u petak, a čine ga violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak, kojima se završne večeri pridružio i gitarist Petrit Çeku.

Ovaj komorni sastav, okupljen u Samoboru u vrijeme trajanja festivala, za završnicu je odabrao djela Čajkovskog i Šostakoviča i oduševio publiku u crkvi svete Anastazije, u kojoj nije bilo slobodnog mjesta.

Na kraju 43. Samoborske glazbene jeseni možemo reći da se i ove godine na festivalskim pozornicima uživalo u nastupima proslavljenih imena hrvatske i svjetske glazbene scene te podržalo mlade glazbene nade čije vrijeme tek dolazi. U Samoboru je tijekom festivala nastupilo 66 glazbenika, 44 člana Simfonijskog orkestra HRT-a, a na njihovom repertoaru našlo se 60 skladbi najznačajnijih svjetskih imena. Statistika kaže da su najizvođeniji autori ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni bili Piazzolla, Čajkovski te Vivaldi, Schumann i Rahmanjinov.

Pokrovitelji 43. Samoborske glazbene jeseni bili su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.