Rekordan broj pjesnika “Pri svetem Mihalu”

30. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.515 Pregleda

Samoborski pjesnici već 27 godina redovito hodočaste u kapelicu svetog Mihala na dan ovog sveca kako bi uživali u stihovima i nastavili tradiciju pjesništva koja je čvrsto ukorijenjena u ovom gradu. U subotu, 29. rujna održano je još jedno izdanje Susreta pri svetem Mihalu, u organizaciji samoborskog ogranka Matice hrvatske.

Kako je istaknuo Zoran Perović, ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj pjesnika, čak 54, što sad već predstavlja i organizacijski problem. Naime, za sve se našlo mjesta u pratećem Zborniku, ali u kapelici već teže, a i čitanje svake od pjesama sad već zahtjeva ozbiljan vremenski okvir. No, to su slatke brige, pogotovo u svjetlu činjenice da je među pjesnicima i znatan broj mladih autora, rekordan je broj i novih autora, njih 9, a kako je naglasio Perović, zanimljivo da su među pjesnicima i šest doktora znanosti te dva akademska slikara.

Jedan od njih je zaslužio i nagradu za najbolju pjesmu na standardnom jeziku, Branimir Dorotić za pjesmu “Spomenar“, dok je glavna “nagrada Dragica Vrbenski“, uz novoustanovljeno priznanje za pjesmu na dijalektu, pripala Ivi Markulinu za pjesmu “Osa“, a posebnu pohvalu dobila je Ljubica Šego za Baladu o Rozaliji i njenom starom. Prisutnim slavodobitnicima nagrade je predala Đurđa Vuković. Zahvalnica je pripala i župniku Davoru Štuljanu za svakogodišnje gostoprimstvo u kapelici svetog Mihala.

Okupljene pjesnike na početku je pozdravila potpredsjednica samoborskog Ogranka Sandra Sinković, a čitanje stihova upotpunjeno je glazbenim programom uz pjesme Krešimira Hercega i vokale Franje Gluščića i Đurđice Pleše Vuica.

Nije ostalo neprimjećeno da je u prvom redu “Susrete pri svetem Mihalu“ pratila i jedna od osnivačica, dugogodišnja predsjednica Ogranka, Ranka Novosel, koja je i ove godine pročitala svoju novu pjesmu, nastavivši time niz započet prije 27 godina.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentara

 1. Avatar

  U tvom šoru kesteni

  S jeseni noću te bude mila,
  dok padaju dozreli,
  u tvom šoru kesteni.

  Strepiš, dok stojiš, i čekaš,
  kraj prozora bosa.
  Mutno mjesec sja…
  Srce ti zadrhti,
  jer to nisam ja.

  Mirno spavaj,
  ti zauvijek si u meni.
  Ne budi se zlato,
  to je samo vrijeme jesenje,
  i u tvom šoru pada kestenje.

  antun matošević