Kapela svetog Mihala unutar korica monografije

30. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.502 Pregleda

Monografija “Kapela svetoga Mihala u Samoboru – od preživljavanja do oživljavanja” predstavljena je u subotu, 29. rujna u kapelici koja je za nju bila inspiracija, odnosno poticaj. Riječ je o knjizi nastaloj slijedom istraživačkih radova koje su u okviru restauratorske prakse proveli studenti i nastavnici Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u suradnji s Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon početnih istraživanja, jezgri autora priključile su se i domaće snage, dajući doprinos djelu koje na jednom mjestu govori o prošlosti i sadašnjosti kapelice te izražava nadu u bolju budućnost ove, po mnogima, najljepše kapelice samoborskog kraja.

Okupljene u kapelici svetog Mihalja uvodno je pozdravio župnik Davor Štuljan te novi dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak, a potom su o putu od ideje do realizacije okupljenima govorili uključeni stručnjaci: urednica izdanja, izvanredna profesorica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te voditeljica konzervatorsko-restauratorskih istraživanja mr. art. Zvjezdana Jembrih, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i stručnjak za baroknu arhitekturu dr.sc. Dubravka Botica te docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i stručnjak za baroknu skulpturu dr. sc. Danko Šourek.

Svi su istaknuli vrijednost kapelice svetog Mihalja, kako arhitektonski, tako i njenog unutarnjeg uređenja, ali i kao jednog od objekata koji svedoče snažnim kulturnim i religijskim temeljima te izrazili nadu da će Monografija biti poticaj da se kapelicu adekvatno sanira i vrati joj se barem dio njenog nekadašnjeg sjaja.

U monografiji su obuhvaćeni tekstovi nekoliko autora koji pokrivaju širok raspon tema, od povijesnog i etnografskog preko povijesno-umjetničkog do konzervatorsko-restauratorskoga pristupa istraživanju. Svi su objedinjeni u zajedničkom nastojanju da se ova vrijedna kapela i njezin okoliš sustavno valoriziraju, zaštite, stručno predstave javnosti, sačuvaju i prenesu u budućnost. Uz spomenute, autori tekstova su i preč. Davor Štuljan, samoborski povjesničar i jezikoslovac, pjesnik i poznavatelj ovoga kraja prof. Milan Žegarac Peharnik, te asistentica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i suradnica u istraživačkim radovima mag. art. Ana Božičević. Također, tu je, kako su napisali u uredništvu monografije, i „glas iz puka“ – zvonarka i čuvarica kapele sv. Mihalja, Mirica Rubinić, stanovnica Taborca koja svakodnevno živi s kapelom i uz kapelu, a vizualni identitet monografiji dala je mr. art. Natalija Nikpalj, izvanredna profesorica na Grafičkom odsjeku Akademije uz fotografije Ivana Tibora Grujića.

U odlomcima monografije pročitati se može o vjerskom životu pod okriljem svetog Mihala, potom produbiti pogled na mikrocjelinu iz koje je izniknula kapela, o (pret)kršćanskoj prošlosti Taborca i svetog Mihala, povijesti izgradnje same kapele, njene opreme, te konzervatorsko-restauratorskim radovima koji su otkrili nove slojeve povijesti kapele.
Na predstavljanju monografije program su glazbenim brojevima upotpunili Tamburaški sastav Samoborci te Ančica Bošnjak Praunsperger, Đurdica Pleše Vujica i Marica Posilović.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.