Udružili se i usvirali za Samoborsku glazbenu jesen

29. rujna 2018.
Komentari isključeni
937 Pregleda

Nastupom svojevrsnog festivalskog ansambla sastavljenog od vrhunskih glazbenika s međunarodnim karijerama nastavljen je sinoć program 43. Samoborske glazbene jeseni. Publici su se u Župnoj crkvi svete Anastazije zajedničkim nastupom predstavili violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak. Na repertoaru su bili Gudački sekstet u d-molu, op. 70, Uspomena na Firencu P. I. Čajkovskog, djelo koje, iako svoj početak zahvaljuje majstorovom boravku u Italiji, odiše ruskim zvukom, gracioznog izraza i osvježavajuće lakoće; te 2. klavirski kvintet u A-duru, op. 81 A. Dvoržaka, remek djelo komorne, ali i romantične glazbe uopće, u kojem u punoj mjeri do izražaja dolazi Dvoržakov smisao za melodiju, toplinu i ekspresivnost, uz notu slavenskog duha.

Glazbenici koji su sinoć nastupili redom iza sebe imaju bogate glazbene biografije; Borivoj Martinić-Jerčić bio je umjetnički voditelj Zagrebačkih solista da bi potom u SAD-u nastavio svoju glazbenu karijeru na Sveučilištu u Iowi; Aleksandar Ivić član je Berlinske filharmonije te predaje u Berlinu; Aleksandar Milošev je solo violist Slovenske filharmonije i predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Konzervatoriju Trinity Laban u Londonu; Wladimir Kossjanenko bio je prva viola u Lenjingradskim solistima te prvi violist Filharmonije i Operne kuće u Grazu, izvanredni je profestor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i osnivač Splitskih virtuoza; Monika Leskovar svojim je talentom od najmlađih dana plijenila pažnju i osvajala najprestižnije nagrade, a kao solo violončelistica nastupala je s nekim od najrenomiranijih svjetskih orkestara, a bila je i prva violončelistica Minhenske filharmonije, trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Ivan Nestić bio je član švicarskog ansambla Paul Klee, vođa dionice kontrabasa u Zagrebačkom HNK te surađivao s orkestrima u Bernu, Baselu, Tenerifima, a skladatelji poput Petera Seabourna i Gabrielle Brunner pisali su za njega skladbe; Martina Filjak zahvaljujući svojoj istovremeno strastvenoj i lirskoj svirci te tehničkoj perfekciji od prvih dana plijeni pažnju međunarodne javnosti, nastupala je uz vodeće svjetske orkestre te kao solistica uz orkestar i izvedbama klavirskih recitala nastupala u najprestižnijim svjetskim koncertnim halama uz hvalospjeve kritike.

Komorni sastav koji je nastupio sinoć okupljen je u Samoboru u vrijeme trajanja festivala i upravo je ovdje dogovorio i usvirao svoj repertoar za publiku Glazbene jeseni, a svi koji su ih propustili čuti ovom prilikom imat će mogućnost za još jedno glazbeno druženje. Sutra, posljednjeg dana 43. Samoborske glazbene jeseni, ponovno će održati koncert na kojem će izvoditi djela Čajkovskog i Šostakovića i na kojem će im se pridružiti gitarist Petrit Çeku.

GLAZBA U SLICI

U povodu Samoborske glazbene jeseni sinoć je otvorena izložba likovnih radova splitske umjetnice Ivane Puljić, “Glazba u slici”, koja će se moći razgledati i nakon završetka festivala u samoborskoj Galeriji Prica, u Centru za mlade.

SIMFONIČARI HRT-a I IVAN KRPAN

Na programu Samoborske glazbene jeseni danas je na redu još jedna dodjela nagrada i priznanja najboljima u 7. Međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note. Ove godine najboljom je skladbom proglašena Jagad za orkestar španjolskog autora Eduarda Soutulla. Uz izvedbu prvonagrađene skladbe, na repertoaru su i Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 54 te Uvertira, scherzo i finale za orkestar, op. 52 Roberta Schumanna. Djela će izvesti Simfonijski orksetar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija te pijanist Ivan Krpan, trenutno jedan od naših najzanimljivijih i najnagrađivanijih mladih pijanista. Koncert u franjevačkoj crkvi u Samoboru počinje u 20 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.