Milijun kuna za “profectusovce” iz Europske unije

29. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.205 Pregleda

Program “Judo za djecu i mlade” Judo klub Profectus Samobor od sada se financira iz Europske unije. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u četvrtak je potpisan ugovor između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i 36 korisnika za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. Ovo je prvi put da Europski socijalni fond dodjeljuje sredstva i razvoju sporta u Hrvatskoj.

Projekt Judo kluba Profectus Samobor “Judo za djecu i mlade” izabran je u programu Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport s ciljem povećanje dostupnosti besplatnih sportskih sadržaja za tu grupaciju djece i mladih. Dvogodišnji program je usmjeren na djecu i mlade čiji su roditelji nezaposleni ili korisnici dječjeg doplatka, djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, one iz jednoroditeljskih obitelji, iz obitelji s troje ili više djece, s problemima u ponašanju, s teškoćama u razvoju te mlade koji su korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa ili nezaposlene. Program Judo kluba Profectus Samobor imat će mnoge pogodnosti jer u projektu vrijednom blizu milijun kuna bit će osigurano besplatno treniranje i sva potrebna sportska oprema za judo, a klub će kroz projekt nabaviti dodatne rekvizite za rad, vozilo i imati osigurano financiranje rada i školovanje trenera.

Uz rad s djecom s posebnim potrebama, ovo će biti već drugi potpuno besplatni program koji ovaj klub nudi djeci s područja Samobora i šire. No, Judo klub Profectus Samobor nije stao samo na ovome jer su još dva predložena programa za financiranje iz programa Europske unije u procesu ocjenjivanja. Međutim, provođenje programa ovisi i o trenutačno najvećem problemu kluba – neodgovarajućem prostoru. U klubu se nadaju da će nakon Europske unije i lokalna politika prepoznati sav koristan rad ovog kluba i nakon dugo vremena i puno obećanja pronaći novi prostor za njegovo djelovanje. Tako bi se povećale i mogućnosti Judo kluba Profectus Samobor u sportskom radu, u radu s djecom s poteškoćama u razvoju te u ovom novom socijalnom programu, a i Grad samobor bi mogao opravdano nositi naziv grada prijatelja (sve) djece – poručuju “profectusovci”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.