DVD Klokočevac proslavio 60 godina djelovanja

29. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.893 Pregleda

Dobrovoljno vatrogasno društvo Klokočevac danas je proslavilo 60 godina svog rada. Utemeljeno je 23. kolovoza 1958. godine i otada neprekidno djeluje. Svečana proslava u Bistrou Šarm okupila je večeras brojne uzvanike i predstavnike prijateljskih društava iz Samobora i bližeg okruženja.

O plodnom radu društva i razvoju vatrogastva u Klokočevcu govorio je tajnik Mario Barbić pohvalivši se kako DVD ima sačuvane tragove još s inicijalnih sastanaka o osnivanju društva, kao i zapisnik s osnivačke skupštine. A ta inicijativa potekla je od Mirka Plaščevića koji je 10. kolovoza 1958. godine, uz pomoć Drage Blazinića, Vida Komeričkog i Mije Kovačića sazvao prvi sastanak u dvorištu Vida Ocvirka na kojemu su se okupila 42 mještana. Tako je započela vatrogasna priča u Klokočevcu.

Novoosnovano društvo odmah se s DVD-om Samobor uključilo u vježbe kako bi se što prije stručno osposobilo za osnovnu preventivnu djelatnost u selu i eventualne intervencije kod požara i drugih nepogoda – istaknuo je tajnik Barbić. Već godinu poslije društvo nabavlja prve vatrogasne odore i prvu rabljenu vatrogasnu cisternu s vlastitim agregatom. U godinama potom dobar dio članova društva polaže stručne ispite i DVD, usprkos nekih neslaganja u vodstvu, sve više napreduje, iako radi u teškim uvjetima, bez vlastitog prostora. -U suradnji s tadašnjom Skupštinom općine Samobor – rekao je Mario Barbić – ozbiljno se počelo raditi na pronalaženju rješenja za zemljište za izgradnju doma, koje je kasnije zamijenjeno za ovo na kojemu se dom i danas nalazi, a višegodišnja izgradnja započela je 1973. godine. S konačnim završetkom doma, 1981. godine, aktivnost društva dodatno se razvila.

Rad DVD-a Klokočevac prekinut je tijekom Domovinskog rata kad se vatrogasno spremište koristilo za okupljanje članova Narodne zaštite, a pred Oluju u domu je bila smještena Hrvatska vojska. -Nakon Domovinskog rata rad društva nije bio osobit, a članstvu je najviše zasmetalo to što u njihovom vlasništvu više nije bio dom izgrađen na zemljištu na kojem je DVD upisan kao vlasnik, a i sve aktivnosti oko izgradnje doma vodile su se preko DVD-a – naglasio je tajnik društva Mario Barbić.

Rad je ipak živnuo krajem 2000. godine, nastavilo se raditi na opremanju i uređenju spremišta koje je poprimilo novi, ogledni izgled, u aktivnosti društva uključila su se i djeca, pa DVD Klokočevac sad broji 20-ak aktivnih članova, 12-ero djece i 12 članova mladeži. Na sve njih vodstvo društva, na čelu s predsjednicom Snježanom Barbić, jedinom ženom na čelu nekog DVD-a u samoborskoj vatrogasnoj zajednici, jako je ponosno jer skoro sa svakog natjecanja donose pehare.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec čestitao je DVD-u Klokočevac na zavidnom jubileju i ponovno istaknuo da su vatrogasci jedan od najbolje organiziranih sustava u gradu i važna karika u sustavu Civilne zaštite što je gradska uprava prepoznala i već 10 godina neprestano ulaže u njihovo opremanje. Grad Samobor je DVD-u Klokočevac na ovoj svečanoj skupštini darovao nešto vatrogasne opreme, simbolično – kako je rekao zamjenik gradonačelnika Stanec – jer glavni dar za jubilej tek stiže, a to će biti novo vozilo tijekom sljedeće godine.

Okupljenima se obratio i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada i Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković prisjetivši se 2010. godine i izlijevanja Save te bujičnih poplava 2014. i 2015. godine kao i požara u čemu su sa svojim intervencijama sudjelovali i članovi DVD-a Klokočevac.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora i izaslanik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Željko Koščica, osvrnuo se na uspone i padove u radu svakog društva, pa tako i ovog iz Klokočevca te rekao da mu je posebno drago što ta životna krivulja u pogledu ovog DVD-a, ide prema gore. Izrazio je i nadu u nastavak uspješne suradnje društva s vatrogasnom zajednicom.

Skupštinare i goste pozdravio je i zamjenik župana Hrvoje Frankić rekavši da je velika stvar doživjeti 60 godina, a još veća, spoznaja da “svi mi mirno možemo spavati dok je vas vatrogasaca”. DVD-u Klokočevac čestitao je na radu s mladima, a posebno s onima najmanjima te im kao županijski načelnik Stožera Civilne zaštite zahvalio što su u svim situacijama spremni uložiti svoje vrijeme i srce za dobrobit građana.

Ovoj svečanosti nazočili su i zamjenik gradskog pročelnika za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Krunoslav Znika, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Klokočevac Dragica Kos i potpredsjednik mjesnog nogometnog kluba Krunoslav Vrbančić.

Uslijedila je podjela brojnih priznanja, nagrada i zahvala, koje su primili i oni najmlađi kao i oni koji sebe godinama ugrađuju u ovaj DVD te gosti i prijatelji društva. Od svega posebno ističemo zlatnu medalju Hrvatske vatrogasne zajednice koja je pripala Stjepanu Komeričkom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.