Željka Tomašec – najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

28. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.310 Pregleda

Željki Tomašec iz Jablanovca u sastavu Grada Zaprešića, čiji se OPG bavi svinjogojstvom, pripala je danas titula Najuzornije seoske žene Zagrebačke županije za 2018. godinu. Za prvu pratilju izabrana je Božica Vrhovec iz Pluske u Općini Luka, a drugu pratilju Renata Šinko iz Hrebina u Općini Pušća. Njih tri predstavljat će Zagrebačku županiju na izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, 21. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

OPG Tomašec jedini je uzgajivač rasplodnog materijala čistokrvnih pasmina svinja Njemački landras u našoj županiji, a u svom reprocentru imaju četrdesetak krmača. Osim svinjogojstvom, na desetak hektara zemlje uzgajaju tridesetak vrsta povrća, a imaju i plastenike u kojima uzgajaju flance povrća i cvijeća. -Žena je ta koja drži obitelj na okupu i drago mi je da je upravo meni pripala ova vrijedna titula – rekla je Tomašec koja je prije nekoliko godina svoj OPG prenijela na svog sina za kojeg se nada da će biti još uspješniji u njegovom vođenju. -Ova titula mi mnogo znači zbog promocije vlastitog OPG-a, ali i sela i ruralnih prostora općenito. Selo nije nikakav bauk, ne treba bježati iz sela u grad i nadam se da će ovakvi izbori doprinijeti povratku barem nekih obitelji na selo – rekla je Tomašec kojoj je lentu najuzornije, na svečanosti u prostorima Zagrebačke županije, predala zamjenica župana Nadica Žužak.

-Iako naše finalistice dolaze sa zapada Zagrebačke županije to ne znači da i u drugim našim krajevima ne postoje mnoge vrijedne, uzorne seoske žene. Nadam se da će ovaj izbor i njegova promocija upravo njih ohrabriti da se idućih godina prijave i natječu za ovu titulu koja u prvi plan stavlja rad na domaćinstvu i vlastiti društveni angažman – rekla je Žužak.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, podsjetio je na same početke ovog projekta koji je, prije 18 godina, iniciran upravo u Zagrebačkoj županiji. -Ovim projektom želimo skrenuti pozornost čitavom društvu koliko one zapravo doprinose na ruralnom području, odnosno želimo pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine – rekao je Kraljičković.

Najuzorniju seosku ženu Zagrebačka županija je nagradila s 5.000 kuna, prvu pratilju s 4.000, a drugu s 3.000 kuna.

(preuzeto s www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.