Hokus pokus Harmonikus

28. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.386 Pregleda

Kako uz glazbenog čarobnjaka učiti i naučiti svirati harmoniku, dočarala je večeras u samoborskoj glazbenoj školi, na predavanju i demonstraciji sviranja, Samoborka Ivana Cvetkovski, profesorica glazbe, glazbena pedagoginja i autorica početnice za harmoniku naziva “Hokus pokus harmonikus”. Knjiga je u praktičnoj primjeni od početka nove školske godine, a služi za početnu nastavu harmonike. -Kao početnica namijenjena je djeci mlađeg uzrasta, koja ne moraju nužno pohađati glazbenu školu jer je dovoljno da uz tu početnicu imaju samo želju naučiti svirati harmoniku – objasnila je Ivana Cvetkovski koja se potrudila maštovito osmisliti sadržaj početnice, podijeliti je tematski, prilagoditi svim uzrastima i za svojevrsnog vodiča tom glazbenom početnicom odabrati čarobnjaka. Otuda u konačnici i čarobne riječi u nazivu knjige s kojima i harmonika postaje čaroban instrument.

Prije negoli je nastala ova knjiga, njezina je autorica istražila velik broj glazbenih početnica, ne samo za harmoniku, već i za druge instrumente, a učenicima ciljanog uzrasta ponudila različite ideje, pa između ostalog i lik čarobnjaka. Sadržaj početnice usklađen je s nastavnim planom i programom harmonike za prvi razred glazbene škole, a sadrži djeci poznate brojalice, dječje pjesmice, tradicijske hrvatske narodne pjesme i pjesme iz drugih zemalja, autorske skladbe i obrade za harmoniku. -Bitno je da je načinom na koji se objašnjava, sadržaj početnice zanimljiv i lako razumljiv djeci – istaknula je Ivana Cvetkovski i to na predavanju potkrijepila nizom primjera.

Uz to, ova zanimljiva knjiga može biti i odličan priručnik učiteljima u radu s djecom, ali i roditeljima čija djeca uče svirati harmoniku. Početnica sadrži i lijepe ilustracije Ivane Guljašević te puno fotografija iz svakodnevne prakse poučavanja sviranja harmonike.

U programu predstavljanja početnice “Hokus pokus Harmonikus” sudjelovali su učenici škole domaćina i Glazbene škole Zlatko Baloković iz Zagreba u kojoj autorica knjige radi kao profesorica. Kao solisti i mali komorni sastavi, pod vodstvom profesorica Marine Flanjak, Tanje Bandalović i Ivane Cvetkovski, izveli su 10-ak skladbi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.