Dječji tjedan u Samoboru

28. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.293 Pregleda

Dječji tjedan obilježava se od ponedjeljka, 1., pa do nedjelje, 7. listopada u svim gradovima i općinama sa statusom Grada – prijatelja djece. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Europska godina kulturne baštine, a kroz razne aktivnosti potiče se podizanje svijesti o zaštiti kulturne baštine te ulozi djece i mladih u njezinu očuvanju.

U našem gradu Dječji tjedan započet će u ponedjeljak, 1. listopada u 10 sati radionicom izrade tradicionalnih igračaka od perušine, koja će biti održana u Dječjem odjelu samoborske knjižnice. Prvi će se u tome okušati mališani iz Dječjeg vrtića Grigor Vitez, a u ponedjeljak poslijepodne, u Knjižnicu su od 18 sati pozvana sva zainteresirana djecu da i sama vide kakve su to igračke i kako se izrađuju.

U utorak, 2. listopada, Dom zdravlja Zagrebačke županije obilježit će Nacionalni tjedan dojenja, pa će se tom prigodom voditelji ispostava, glavne i patronažne sestre, voditeljice skupina za potporu dojenja i predstavnici dječjih vrtića okupiti kod novopostavljene klupe za dojenje na dječjem igralištu na Trgu Matice hrvatske. Početak obilježavanja je u 13 sati. Također u utorak, u 19 sati, u POP UP kinu održat će se predavanje o dječjim pravima o čemu će govoriti Tamara Gojković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

U Dječjem tjednu organiziraju se i susreti djece s gradonačelnicima, pa će u srijedu, 3. listopada, članove Dječjeg foruma i predstavnike samoborskih osnovnih škola u Hrvatskom saboru ugostiti samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak.

U četvrtak, 4. listopada slijedi nastavak učenja o kulturnoj baštini. Tim povodom u Bunkeru će biti održane likovne radionice za školarce na temu grafike samoborskog kraluša. Radionice počinju u 10 i 14 sati. Za 18 sati predviđeno je predstavljanje slikovnice “Sreća je…” autorice Bernardice Horvat Petravić, u Odjelu za djecu i mlade gradske knjižnice. Slikovnicu, koja se bavi temom dječjih prava, ilustrirao je Miran Šabić.

Svjetski dan učitelja obilježava se u petak, 5. listopada. Započinje sportskim susretima i kreativnom radionicom u Osnovnoj školi Bogumila Tonija, a predavanje “Učitelj u oku djeteta” tim će povodom u podne u Bunkeru održati Sonja Jarebica. Aktivnosti će se održavati tijekom cijelog dana, sve do 19 sati, kada se u Samoborskom muzeju otvara izložba učitelja Likovne kulture, Ruže Barbarić, Nevenke Miklenić i Slavena Jurića.

Dječji tjedan u Samoboru završava u subotu, 6. listopada kada će se građanima u 11 sati na središnjem gradskom trgu predstaviti članovi Dječjeg foruma.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.