Samoborski gimnazijalci na “Putovima Ćirila i Metoda”

27. rujna 2018.
Komentari isključeni
792 Pregleda

Srednjoškolci iz samoborske Gimnazije Antuna Gustava Matoša zajedno s učenicima iz srednjih škola iz Češke, Grčke i Bugarske sudjeluju u projektu “Putovima Ćirila i Metoda”, koji financira Europska unija. Cilj mu je upoznavanje učenika s utjecajem učenja svetih Ćirila i Metoda na našu kulturu i kulturu drugih zemalja. Kroz radionice i obilaženje različitih mjesta učenici spoznaju njihovu važnost za naš sadašnji život.

Ćiril i Metod širili su kršćanstvo, prevodili crkvene knjige i poticali su držanje misa na materinjem jeziku.Imali su velik utjecaj na obrazovanje ljudi, učili su ih pisati, a Ćiril je napravio i pismo glagoljicu koja je tada bila od iznimne važnosti u našoj zemlji. Projekt ide za tim da se učenici međusobno upoznaju, steknu prijateljstva, razviju toleranciju i nauče uvažavati različite kulture i religije.

Projekt se provodi od rujna prošle i traje do rujna sljedeće godine. Budući da su samoborski gimanzijalci u sklopu ovog projekta već bili u Grčkoj i Češkoj, dolazećeg će ponedjeljka u svojoj školi i našem gradu ugostiti srednjoškolce iz Grčke, Češke i Bugarske, s kojima će provesti punih 5 dana, u Samoboru i Zagrebu te na Žumberku i otoku Krku. (foto: arhiva Radio Samobora)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.