Pri svetem Mihalu – monografija o kapeli, pjesnički susret i misna slavlja

27. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.554 Pregleda

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Samobor priprema se 27. susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu, a prije toga bit će predstavljena monografija naziva “Kapela svetog Mihala – od preživljavanja do oživljavanja”, koju su zajednički izdali Akademija likovnih umjetnosti i Zagreba i Župa svete Anastazije mučenice iz Samobora. Oba događanja održat će se u subotu, 29. rujna u kapeli svetog Mihalja u Taborcu, gdje će najprije, od 16 sati i 30 minuta, biti predstavljena monografija, a potom, od 18 sati, održan pjesnički susret.

Monografija je djelo nastalo slijedom istraživačkih radova koje su u okviru restauratorske prakse proveli studenti i nastavnici Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u suradnji s Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U monografiji su obuhvaćeni tekstovi nekoliko autora – ulančani od povijesnog i etnografskog preko povijesno-umjetničkog pa do konzervatorsko-restauratorskoga pristupa istraživanju – sjedinjeni zajedničkim nastojanjem da se ova vrijedna kapela i njezin okoliš sustavno valoriziraju, zaštite, stručno predstave javnosti, sačuvaju i prenesu u budućnost. Autori monografije su Davor Štuljan, Milan Žegarac Peharnik, Zvjezdana Jembrih koja je i glavna urednica izdanja, zatim Danko Šourek, Ana Božičević i Mirica Rubinić. Program promocije pratit će Tamburaški sastav Samoborci i Društvo svetog Izidora Seljaka iz Udruge Ekosspiritus.

Samoborski pjesnici Matice hrvatske svoje će stihove kazivati nakon promocije monografije i na taj način najaviti ovogodišnji zbornik, a u glazbenom dijelu njihova programa nastupit će Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić uz klavirsku pratnju Krešimira Hercega.

Program za blagdan svetog Mihaela, Gabrijela i Rafaela počinje već sutra, u petak, 28. rujna, misom u 18 sati i Družbom pri Mihalju uz pratnju tamburaškog sastava. U subotu, na samu svetkovinu, zavjetno misno slavlje u kapeli je u 9 sati i 30 minuta, a u nedjelju će se euharistija prikazati s početkom u 11 sati, uz sudjelovanje Bratovštine svetog Jakova i polaznika ovogodišnjeg hodočasničkog Camina. Nakon nedjeljne mise koncert u kapeli svetog Mihalja održat će Ansambl za ranu glazbu Otium.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.