Prehrana i te kako utječe na sportske rezultate!

27. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.179 Pregleda

Samoborski športski savez je za sve sportaše u srijedu, 26. rujna 2018., u Centru za mlade Bunker organizirao predavanje mag.pharm. Mimi Vurdelje kojeg je tema bila važnost pravilne prehrane vrhunskih sportaša.

Vurdelja je voditeljica Ureda za prehranu vrhunskih sportaša pri Hrvatskom olimpijskom odboru te već niz godina radi i surađuje s najboljim hrvatskim sportašima, u čije su uspjehe i medalje ugrađeni i njezino znanje, savjeti i programi prehrane za naše vrhunske sportaše.

Zanimljivo i jasno velikom broju domaćih sportaša i njihovim trenerima iznijela je i znanstvene činjenice o utjecaju odgovarajuće prehrane i korištenju dopunskih suplemenata za zdravlje organizma općenito, a time i za uspješan sportski nastup. Također, magistra je istaknula kako je Ispravna prehrana bitan  čimbenik postizanja  vrhunskih rezultata u sportu.

Sama zdrava prehrana ne može jamčiti sportski uspjeh, ali će neodgovarajući režim prehrane zasigurno štetiti sportaševu programu treniranja i ograničiti njegovu maksimalnu sposobnost na natjecanju.

Odgovarajuća prehrana može unaprijediti sportašev razvoj, omogućiti mu kvalitetan nastup, prevenirati ozljede i omogućiti da tijekom i nakon karijere održi zdravlje na poželjnim razinama .
 
Naglasila je kako se i ovdje radi o individualnom pristupu, ovisno o spolu, dobi, sportu, navikama, klimi i brojnim drugim faktorima koji određuju što je najbolje za pojedinog sportaša. Najvažnije je ipak zdravlje, jer svaka i najmanja ozljeda ili bolest sportaša udaljava od cilja i vrhunskih rezultata.

Umjesto najavljenog Giovanija Cernogorca svoja iskustva na ovu temu s nazočnima je podijelio naš zlatni olimpijac, streljač Josip Glasnović.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.