Rashodi proračuna u prvih 6 mjeseci u Svetoj Nedelji ostvareni u odnosu na plan svega 30 %

26. rujna 2018.
Komentari isključeni
610 Pregleda

Gradsko vijeće Svete Nedelje prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici izvještaj o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Prihodi su ostvareni u iznosu od oko 68 milijuna kuna, a što je 65%, od planiranog, a rashodi u iznosu od oko 40 milijuna kuna tj. svega oko 30%. Planirani prihodi za ovu godinu iznose nešto više od 102 milijuna kuna, a rashodi gotovo 128 milijuna kuna, zbog viška prenesenog iz prethodnih godina.

Oporba je vladajućima zamjerila što su planirani projekti ostvareni u jako malom postotku i to na svim stavkama od ulaganja u komunalnu infrastrukturu, sporta i kulture do socijalnih programa. Vijećnik HDZ-a Damir Halužan rekao je kako se ništa ne radi te da su i podaci navedeni u izvještaju o izvršenju proračuna zamaskirani.

Raspravu je izazvala i procjena rizika od velikih nesreća za Grad Svetu Nedelju, koju je izradila Ustanova za obrazovanje odraslih Defensor d.o.o. Iz Varaždina. U toj procjeni je identificirano 13 rizika koji predstavljaju potencijalnu ugrozu za stanovništvo, materijalna i kulturna dobra te okoliš, a obrađeno je 5 rizika: potres, poplava, tehničko-tehnološke nesreće s opasnim tvarima, ekstremne temperature te epidemije i pandemije.

Analiziran je i sustav Civilne zaštite na svetonedeljskom području tj. mogućnosti preventive i reagiranja postojećih operativnih snaga. Vijećnih HDZ-a Damir Halužan tražio je da se o prihvaćanju ove procjene odlučuje na jednoj od idućih sjednica i to nakon što se podaci dopune. Naime, na popisu tvrtki koje koriste opasne tvari nema tvrtke koja u Kerestincu odlaže opasni otpad te sada još traži proširenje, čemu se protive stanovnici Kerestinca – rekao je Damir Halužan iz HDZ-a.

Vijećnika SDP-a Daria Zajeca zanimalo je zašto se od vatrogasaca nisu tražili podaci s obzirom na to da oni imaju popis svih subjekata koji rade s opasnim tvarima.

Procjena se donosi na period od tri godine i može se dopunjavati. Podaci su se prikupljali od državnih i drugih institucija, a svatko tko je imao primjedbu na procjenu mogao je svoje mišljenje iskazati tijekom javne rasprave – naglasili si izrađivači procjene koja je na koncu prihvaćena. Više poslušajte u današnjem Epicentru, od 18.30 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.