Odlična interpretacija vrhunskih glazbenika

26. rujna 2018.
Komentari isključeni
893 Pregleda

Od 2012. godine pijanist Jose Gallardo, violončelistica Jelena Očić i violinist Gernot Süssmuth čine čvrstu kariku programa Samoborske glazbene jeseni, a uz njih su u samoborskim crkvama i dvorana svirali brojni renomirani svjetski glazbenici. U ovogodišnjem izdanju festivala trebao im se pridružiti violist Felix Schwartz, ali ga je u tome spriječila bolest pa je uskočio violist Rumen Cvetkov, koji je s ovim glazbenicima na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio i prije pet godina. Ovaj argetinsko-hrvatsko-njemačko-bugarski kvartet ponudio je sinoć u župnoj crkvi svete Anastazije probrani program: Klavirski kvartet u Es-duru, op. 47 Roberta Schumana i 1. klavirski kvartet u c-molu, op. 15 Gabriela Fauréa.

Gallardo, Süssmuth, Cvetkov i Očić vrhunski su interpretirali obje skladbe, od nježnih, čeznutljivih, romantičnih dionica do snažnih, energičnih i moćnih tonova te zaslužili dugotrajan pljesak publike.

Na programu 43. Samoborske glazbene jeseni danas je “Večer pobjednika” 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. Osim što će prosudbeno povjerenstvo proglasiti laureata, nastupit će i prošlogodišnji pobjednik ovog natjecanja, pijanist Ivan Vihor. On će uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša praizvesti skladbu Spiritus ludens, quasi concertino za klavir i 10 instrumenata Zorana Juranića, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen i pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Na repertoaru su još djela Bacha, Debussyja, Händela i Liszta. Svečani koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.