Drnišani i Jaskanci u čast hrvatskih pjesnika Jovana Hranilovića i Mihovila Nikolića

26. rujna 2018.
Komentari isključeni
916 Pregleda

U organizaciji Grkokatoličke župe Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama te ogranaka Matice hrvatske u Drnišu i Jastrebarskom, u Drnišu i obližnjim Kričkama održana je svečanost u čast hrvatskih pjesnika Jovana Hranilovića i Mihovila Nikolića.

Prvi dio programa održan je u Gradskoj vijećnici u Drnišu. Brojni prisutni Drnišani te njihovi gosti upoznati su sa životom i djelom dvojice pjesnika, sinova grkokatoličkih svećenika i povijesti grkokatolika na širem drniškom području. Na početku je prisutne pozdravio otac Milan Stipić, grkokatolički župnik u Jastrebarskom i Kričkama, glavni pokretač ovog događanja. O djelovanju Ogranka Matice hrvatske u Drnišu govorio je predsjednik Stipe Ramljak, a o Matici u Jastrebarskom predsjednica jaskanskog Ogranka Klementina Škrabe. O povijesti grkokatolika i Grkokatoličke crkve u drniškom kraju i Dalmatinskoj Zagori govorili su maturant drniške gimnazije Ivo Ćevid, inženjer Ivo Mišur iz Vrlike, kancelar Križevačke eparhije Livio Marijan i župnik u Mirlović Zagori, fra Ivan Čupić.

Književnik i član predsjedništva Matičinog ogranka u Jastrebarskom Nino Škrabe govorio je o značaju Jovana Hranilovića i Mihovila Nikolića u povijesti hrvatske književnosti, o sličnostima i razlikama između Drniša i Jastrebarskog te o važnosti povezivanja ta dva kraja Lijepe naše. Književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač naglasio je važnost održavanja ovakvih događanja te o potrebi stalnog podsjećanja na značajne hrvatske pjesnike kao što su Hranilović i Nikolić, rođeni u istoj kući, a tako oprečni u svojim stajalištima o književnosti i u svojim književnim opusima.

U glazbenom dijelu programa u Drnišu nastupili su Gradsko pjevačko društvo Javor iz Jastrebarskog pod ravnanjem Katarine Rončević te Gradski pjevački zbor Neuma iz Drniša pod vodstvom Jelene Prpe. Pjesme Jovana Hranilovića govorili su prvak Kazališta Škrabe Želimir Hrković i žumberačka ruža Alenka Crljenica, dok su stihove Mihovila Nikolića recitirale drniške gimnazijalke Petra Marin i Angela Potušek. Kroz program je vodila Antonija Tomić, a među uzvanicima bila je i zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić te mnogi svećenici drniškog kraja.

S hrvatskog sjevera pristigli su brojni uglednici, među njima član Predsjedništva jaskanske Matice, poznati slikar Josip Falica, predsjednik Udruge policije branitelja Jastrebarsko Ivan Hodak, predsjednik udruge Žumberački uskoci Milan Radić, predsjednik KUD-a Marko Vukasović iz Samobora Janko Jelenić, predsjednik udruge Ruralno srce Plešivice Milan Ivančić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plešivica Franjo Jagunić, književnica Sonja Zubović, karlovački novinar Josip Grdina i mnogi drugi.

Na zgradi obnovljenog župnog dvora u Kričkama, kraj kojeg se nalazi crkva koja se također obnavlja zahvaljujući nastojanjima oca Milana Stipića te bi do kraja godine trebala biti pod krovom, spomen-ploču Jovanu Hraniloviću i Mihovilu Nikoliću otkrili su Božidar Petrač i Livio Marijan, a svi prisutni pridružili su se Gradskom pjevačkom društvu Javor u izvođenju pjesme Moja domovina. Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Pedesetak članova Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Gradskog pjevačkog društva Javor i Žumberačkih Uskoka doputovalo je u Drniš iz Jastrebarskog autobusom, a putem su posjetili otočić Visovac na rijeci Krki gdje ih je sa znamenitostima tamošnjeg franjevačkog samostana, crkve i muzeja upoznao fra Stojan Damjanović.

Ovakve svečanosti i susreti na najbolji mogući način pokazuju koliko su Matica hrvatska i njezini ogranci vrijedni i važni u očuvanju hrvatske baštine i širenju kulture te koliko Matičini ogranci mogu pridonijeti povezivanju hrvatskog sjevera i juga. Drnišani i Jaskanci već su počeli dogovarati nastup drniškog zbora Neuma u Jastrebarskom, a u planu je i razmjena gostovanja Kazališta Škrabe iz Jastrebarskog i Kazališne družine Mali meštar iz Drniša.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.