Sveobuhvatni projekt osposobljavanja Civilne zaštite

25. rujna 2018.
Komentari isključeni
666 Pregleda

Kako će se operativne snage sustava svetonedeljske Civilne zaštite osposobljavati u subotu, 29. rujna, na Danu Civilne zaštite grada Svete Nedelje, objašnjeno je jutros na konferenciji za medije u tamošnjoj gradskoj vijećnici. O akcijama koje se pripremaju za taj dan govorili su načelnica Stožera i voditeljica upravljačke skupine, ujedno i zamjenica gradonačelnika, Marija Hršak, njezin zamjenik na mjestu načelnice Stožera Alen Vojvodić, članica Stožera i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Anica Francetić Kufrin i član operativnih snaga, predstavnik udruga i predsjednik Planinarskog društva Pinklec iz Svete Nedelje, Željko Hajtok.

Marija Hršak je iscrpno prezentirala program osposobljavanja i istaknula važnost održavanja i provedbe programa s obzirom na to da se nikad dosad nije organizirala obuka koja bi obuhvatila različitost tema i sadržaja. -Zato će ovaj projekt stvoriti osnovne pretpostavke za daljnju edukaciju svih u tom sustavu – rekla je Hršak i dodala da je konačan cilj provedbe dana Civilne zaštite grada Svete Nedelje pružanje osjećaja sigurnosti i zaštite svim građanima u slučaju velike katastrofe.

-Ovom provedbom želimo postići punu operativnost sustava i biti primjer drugima jer ozbiljno shvaćamo Zakon o sustavu civilne zaštite – dodao je Alen Vojvodić – objasnivši da je napravljena evidencija svih pripadnika sustava, formirane su postrojbe za različita djelovanja i u sve uključena većina svetonedeljskih udruga te zasad jedna gospodarska tvrtka.

Anica Francetić Kufrin naglasila je da će Crveni križ sa svoja dva interventna tima prikazati kako se u slučaju katastrofa obavlja prihvat i smještaj stradalih, što i kako radi Služba traženja, koliko je u takvim situacijama važna psihosocijalna podrška unesrećenima te kako se pruža prva pomoć.

Željko Hajtok se osvrnuo na značaj uključivanja udruga u ovaj projekt, a govorio je i o obuci iz orijentacije i kretanja u prirodi uz pomoć karte, kompasa i GPS-a, koja će se provoditi na ovoj vježbi.

Obuka svetonedeljske Civilne zaštite bit će izvedena na 6 različitih lokacija. To su jezero Rakitje kod Auto-kampa Zagreb, Gradska vijećnica, društveni domovi Mala Gorica i Jagnjić Dol i prostorije tvrtke Radin-Grafika. Nastavne skupine će tamo prikazati načine i metode pružanja prve pomoći unesrećenima, objasniti postupke spašavanja utopljenika u slučaju poplava, prikazati spašavanje osoba iz ruševina prilikom potresa i evakuaciju djelatnika Gradske uprave u slučaju požara ili iz nekih drugih razloga, objasniti snalaženje u prostoru alternativnim pravcima i obučiti sudionike za orijentaciju u prirodi te prikazati temeljne zadaće operativnih snaga u slučaju velike nesreće ili katastrofe uzrokovane manipuliranjem opasnim tvarima. Upravljačka skupina, služba informiranja, logistika i djelatnici za održavanje veze nalazit će se u prostorijama DVD-a Strmec. Osposobljavanje će trajati od 9 do 14 sati, a u njemu će sudjelovati 160 pripadnika operativnih snaga Grada Svete Nedelje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.