SDFŽ – Namjerava li Vlada provoditi odredbe Istanbulske konvencije?

22. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.092 Pregleda

Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama, 22. rujna, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske upozorava na brutalno nasilje kojemu su izložene žene u Hrvatskoj.

Za mnoge žene upravo je obiteljsko okruženje i dom najnesigurnije mjesto, mjesto na kojemu gube život. Tome se mora stati na kraj, primjenom zakona i zaštitom žrtava. U najvećem broju slučajeva to su žene.

U prvih šest mjeseci ove godine ubijeno je 5 žena, od toga su njih 4 stradale od ruke partnera. U proteklih pet godina ubijena je 91 žena.

Ove porazne brojke zvone na uzbunu.

Hrvatska je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama – poznatiju kao Istanbulska konvencija. Vrijeme za provedbu njezinih odredaba i stvaranje institucionalnog i legislativnog okruženja za njezinu punu primjenu – nije sutra, bilo je jučer.

U uvjetima socijalne i ekonomske deprivacije i rastućeg govora mržnje, osobito putem društvenih mreža i u medijima, ali i u djelovanju političkih aktera u Hrvatskoj, pitanje nasilja prema ženama iznova se mora staviti visoko na listu prioriteta.

Podsjećamo i ovom prilikom kako Hrvatska nema Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova (posljednja je vrijedila do 2015. godine), koja predstavlja krovni, strateški dokument za ostvarivanje rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena u Hrvatskoj. Takvo minoriziranje, zanemarivanje i marginaliziranje politike rodne ravnopravnosti i prava žena na slobodno, sigurno i socijalno i ekonomski prosperitetno društvo, tužna je slika politike aktualne hrvatske Vlade.

Pokazuje se tako da, usprkos iznuđenoj ratifikaciji Istanbulske konvencije, Vlada nema namjeru provoditi njezine odredbe i ulagati sredstva u stvaranje uvjeta za siguran i dostojanstven život žena u Hrvatskoj.

Socijaldemokratski Forum žena SDP-a

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.