Od potrage za sunčanicom do gljivarskog kotlića

22. rujna 2018.
Komentari isključeni
968 Pregleda

Samoborska udruga Sunčanica na trgu ispred glavne samoborske pošte priredila je danas drugu “Sanoborsku glivarijadu”, koja je, ove godine pod geslom “Vlovi sunčanicu”, počela rano jutros. Nakon prijepodnevnog otvorenja, gljivari su se, uz slogan “Košara vam puna”, uputili u šumu po gljive. Da ne bi zalutali ili možda ubrali “krive” gljive, pobrinula se njihova stručna pratnja vodiča sastavljena od dvojice determinatora, Vladimira Mihelića i Hrvoja Bertovića te gljivara Borisa Martinovića.

Predsjednik Sunčanice, Miroslav Stanić, s posebnom je radošću na otvorenju pozdravio sve okupljene, članove raznih prijateljskih gljivarskih udruga iz našeg okruženja i gljivare iz Slovenije, ali i sve one koji nisu članovi neke od gljivarskih udruga. Pozdravio je i predsjednika Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Branka Bartolića i predstavnika Grada Samobora Krunoslava Zniku te svima poželio ugodan boravak na Gljivarijadi iako manifestaciji vremenske prilike baš i nisu sklone.

U rano poslijepodne počela je priprema gljivarskog kotlića i drugih gljivarskih specijaliteta. Među udrugama je održan i niz zanimljivih natjecanja. Sa 135 vrsta ubranih gljiva pobijedilo je Gljivarsko društvo Kraljevka iz Gline. Najljepšu gljivu ubrala je Maja Majdak iz Gljivarskog društva Muhara, a sunčanicu je pronašla Zora Arkotić iz Gline. Najstariji član ovogodišnje Gljivarijade bio je 86-godišnji Ivan Jalušić, član Gljivarskog društva Smrčak iz Čakovca.

Uza sve to, cijeli se dan mogla razgledati izložba gljiva i naučiti kako razlikovati otrovne od neotrovnih.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.