Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Afera Šmidhen u Saboru – Beljak vs. Marić

22. rujna 2018.
Komentari isključeni
3.574 Pregleda

Na početku 7. sjednice Hrvatskog sabora na dnevnom redu bilo je aktualno prijepodne, na kojemu su zastupnici postavljali pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade. Uime HSS-a zastupničko pitanje ministru državne imovine Goranu Mariću postavio je predsjednik stranke Krešo Beljak, ujedno i samoborski gradonačelnik.

Prenosimo ga u cijelosti: “Otvorit ću jednu potencijalnu veliku aferu, koja se valja iza brda, koja bi mogla RH i državni proračun koštati nekoliko milijardi kuna. Riječ je o nekadašnjem kompleksu popularnog Šmidhena u Samoboru. To je kompleks koji je ’70.-ih i ’80.-ih godina radio velikim kapacitetima i zapošljavao gotovo 200 ljudi u sezoni i izvan sezone. Hotel sa 100 i više soba, odnosno, kreveta, otvoreni i zatvoreni bazeni, koji je početkom ’90.-ih godina došao u probleme poznate kao privatizacija i pretvorba na hrvatski način. Sve to skupa je stajalo urušeno tamo negdje do 2007. godine kad počinju pravi problemi. Dakle, kad bi čovjek očekivao da su problemi završili privatizacijom – problemi počinju.

Počinju tako da 2007. godine Poštanska banka u vlasništvu RH daje kredit od 33 milijuna i 600 tisuća kuna privatnom poduzetniku koji tamo namjerava napraviti Aqua park Fantasyland. Pet godina kasnije, 2012. godine, Centar banka, u većinskom vlasništvu RH, daje dodatni kredit u iznosu od 20 milijuna i 10 tisuća kuna istoj firmi, odnosno grupaciji firmi koje namjeravaju tamo pokrenuti projekt, prema njihovim riječima. težak 250 milijuna eura.

Sve to skupa pada u vodu, novac nestaje, a govorimo o aferi koja tada nastaje i završava uhićenjima. Afera se zove Bankomat, vjerojatno ćete se sjetiti. I to ne bi bio kraj priče. Kompleks hotela, bazena, unutarnjih, vanjskih je porušen do temelja. Dakle, tamo ništa ne postoji. Pitanje gospodinu Mariću – može li obrazložiti u kojoj je fazi afera Šmidhen odnosno Fantasy land?” – pitao je Krešo Beljak.

Ministar Goran Marić je odgovorio kako je o tom pitanju nezahvalno govoriti jer u ovom predmetu traje mnoštvo sudskih, čak i kaznenih postupaka. “Moram vas ispraviti da Centar banka nikada nije bila u vlasništvu RH jer od osnivanja je 100 posto u privatnom vlasništvu. Hrvatski fond za privatizaciju potpisao je 2007. godine ugovor s Fantasy projekt d.o.o. o osnivanju prava građenja. Taj ugovor je imao aneks ugovora 2008. godine, a iz tog ugovora je proizišla obveza plaćanja naknade koja nije plaćena. Postoji mnoštvo sporova, jedan je spor i za naplatu te naknade. Ta naknada je bila obveza isplatiti CERP. CERP nije dvije godine pristao na potpisivanje parcelacijskog elaborata. Zbog toga su Fantasy projekt i još neke povezane tvrtke tužili CERP i Republiku Hrvatsku, ali tužili su i Hrvatsku poštansku banku. Hrvatska poštanska banka je tužila Fantasy projekt i povezana društva. Tuže i za naplatu više od milijardu kuna. I ti postupci još traju, ne samo sudski po tužbenim zahtjevima za naknadu štete, nego i kazneni postupci. Dok ti postupci nemaju epiloga, nemoguće je znati sudbinu tog prostora na području Samobora, ali mi ćemo vam, i ja osobno, u vrlo kratkom roku pisanim putem detaljno opisati sa svim činjenicama taj slučaj” – rekao je ministar Goran Marić. (pisani odgovor pogledajte u privitku)

Predsjednik HSS-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak je izrazio nezadovoljstvo odgovorom. “Epilog priče je taj da kontroverzni poduzetnik o tome piše u medijima te tuži državu i traži 3 milijarde kuna naknade, a država je u projekt krenula tako da je državna banka, Poštanska banka, dala kredit privatnom poduzetniku, uz garanciju koja se zove pravo gradnje na tuđe, odnosno državno i zemljište u vlasništvu Grada Samobora. Vi kad idete uzimati kredit za kuću morate kuću staviti pod hipoteku, kad idete uzeti kredit za auto morate dati nekakva jamstva. Državna banka ljudima daje 33 milijuna kuna, a na jamstvo koje se zove pravo gradnje, odnosno komad papira!

Bilo bi zanimljivo pitati o tome, a ja ću vam sugerirati prije nego napišete odgovor, da pitate gospodina Jozu Sarača koji je sudjelovalo u tome. Evo, podsjetio me kolega, to je njegov prethodnik, pa sam ga se sjetio, gdje je taj gospodin danas, što radi, on bi o tome puno znao reći. Pitajte i gospodina Duvnjaka koji je bio direktor agencije, kako se sad već više zove, koji je u dvije godine odbijao potpisati parcelacijski elaborat. I bilo bi dobro pitati gospodina Kapulicu, a to je pitanje isto tako za gospodina Plenkovića koji tu može sudjelovati, jer je gospodin Kapulica navodno njegov savjetnik u stranci ili u Vladi i koji o tome isto tako jako puno zna. Ja sam dao inpute. Molim pisane odgovore, a nakon toga ćemo vidjeti dalje jer afera teška 3 milijarde kuna nije zanemariva ni za Hrvatsku, a kamoli za Samobor” – završio je predsjednik HSS-a, saborski zastupnik i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

(fotografija preuzeta sa stranice www.hss.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Krucijalna stvar je da je ekipa iz Fantasylanda “provaljena” kao pašalićeva ekipa pa je dobila samo dozvolu za rušenje a ne za gradnju po naredbi dr.Ive…
  Termalna žila je u Samoboru i to na 36°c a tko je cijelo vrijeme protežirao Čatež čiji su vlasnici vrlo sumnjivi izdanci propale države i tako uništili samoborski turizam nije teško odgonetnuti i to na razini grada, županije i države…

 2. Avatar

  Kada se političar romske puti i ponašanja povezuje sa drogerašem Muljanikom preko Anke sataraš gunjanke i osvjedoćeni pajseraš krešo nastane kirbaj petokrake,srpa i čekića te tobožnjih antifašistag zločinca

 3. Avatar

  Ovo je toliko prozirno, jadno i neinteligentno da ne znas vise bi li se smijao ili plakao… One na Ovcari i Skabrnji u potiljak se nisu zabijali limuni… i nikom nista. Placi voljena zemljo …